2024. augusztus 10., szombat

TIZENKÉT TANÉV TELT EL MINDENNAPOS TESTNEVELÉSSEL, DE EGY FIKARCNYIT SEM LÁTSZIK A HATÁSA

444.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2024.08.09.


- A 2012/13-as tanévtől vezették be, felmenő rendszerben, a mindennapos testnevelést.

- Az állam érdemben nem segítette, hogy a rendszer hatékony legyen: a tanórák száma csaknem kétszeresére nőtt, de a tornatermeké, tornaszobáké és testnevelést oktató pedagógusoké csak néhány százalékkal emelkedett.

- Az elmúlt tanévben végző 12. osztályosoknak általános és középiskolai tanulmányaik teljes ideje alatt már naponta volt tornaórája.

- A 18 évesek fizikai és egészségi állapota azonban nemhogy érdemben javult volna, a legtöbb mutatójuk rosszabb, mint a tizenkét évvel ezelőtti 18 éveseké volt.

- Nemcsak mi mondjuk azt, hogy sportnemzet helyett lustuló nemzet vagyunk, hanem – nemzetközi felmérések alapján – Révész Máriusz mozgásügyi államtitkár is többször elkeserítő képet festett a testmozgásról és a magyarok egészségéről.

A magyar sportolók szerda estig 530 érmet, ebből 186 aranyat nyertek nyári olimpiákon, ezzel a legeredményesebb olyan ország, amely még nem rendezett olimpiát. Igazi sportnemzet vagyunk, dőlhetünk hátra elégedetten a tévéfotelben, sört ciccentve, néha bosszankodva, ha egyik vagy másik aranyesélyesünk most csak ezüstöt szerez, bronzot, netán azt sem.

Hogy igazi sportnemzet legyünk, azért a lassan másfél évtizede ereje teljében pompázó NER is mindent megtesz. A Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta több mint 4400 milliárd forintnyi közpénzt költöttek különböző csatornákon sportra. Vagyis költöttünk mi, adófizetők, fejenként mintegy 460 ezer forintot. Felfoghatatlan összeg ez a négyezer-négyszázmilliárd, sportoló legyen a talpán, aki el tudott ugrani egy-két köteg húszezres elől.

De ettől és az élsportolók sikerét meglovagoló politikusok szűnni nem akaró sportnemzetezésétől még egyáltalán nincs szó arról, hogy a magyarok, azaz a versenyszerűen nem sportoló több mint kilencmillió magyarországi magyar edzettségi állapota vagy akár csak egészségi mutatói is alátámasztanák azt, hogy mi olyan fene nagy sportnemzet vagyunk. Inkább csak sportfotelnemzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.