2024. augusztus 16., péntek

SZIJJÁRTÓ PÉTER VOLT AZ ÉLHARCOSA A BMW-GYÁR ÉPÍTÉSÉNEK. RÉGI BARÁTJA CÉGÉNEK IS JUTOTT A MUNKÁKBÓL

TELEX / DIREKT36
Szerző: SZŐKE DÁNIEL
2024.08.15.


Szijjártó Péter külügyminiszter 2018 júliusában jelentette be, hogy a világ egyik legnagyobb autóipari vállalata, a BMW Debrecen mellett fogja felépíteni új gyárát. Idővel még egyértelműbbé vált, hogy a beruházás különösen fontos mind a miniszternek, mind pedig az Orbán-kormánynak.

A következő években a kormány jelentős vállalásokat tett annak érdekében, hogy a német cégóriásnak megérje Magyarországra jönni. Az autógyár építéséhez 12,3 milliárd forintot, a BMW-t kiszolgáló akkumulátorgyár építésére pedig további 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a magyar költségvetés. A direkt támogatáson túl a beruházás környékét érintő, elsősorban a BMW érdekeit szolgáló infrastrukturális fejlesztésekre pedig százmilliárdos nagyságrendben költ a kormány.

Ezekből a projektekből profitáltak a legismertebb kormányközeli üzletemberek – például Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Szijj László – cégei is.

Van egy kevésbé ismert, de Szijjártó Péterhez szorosan kötődő résztvevője is ezeknek a munkálatoknak. A BMW-gyár építésében és egy ahhoz kapcsolódó vasútfejlesztési projektben ugyanis részt vesz a Verbau Kft. nevű cég, amelynek tulajdonosa Benkő Szilárd, aki a külügyminiszter közeli ismerőse, korábbi kollégája és futsalos csapattársa.

Benkő 2015-ig Szijjártó Péter egyik legközelebbi munkatársa volt. Ekkor az államigazgatásból az üzleti életbe távozott, de ahogyan azt a Direkt36 több cikkben is feltárta, kapcsolata nem szakadt meg sem a miniszterrel, sem pedig a külüggyel.

Benkő a 2018-as választási kampány idején több, a külügyhöz köthető személlyel együtt egy plakátrongáló csapat tagjaként akciózva próbálta segíteni a Fidesz kampányát. Két évvel később, 2020-ban egyik cége közel 300 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézményétől. 2020-ban készült az a fotó is, amelyen Benkő Szilárd a külügyminiszterrel együtt utazott a Lady MRD nevű luxusjacht fedélzetén.

A Direkt36 tárta fel azt is, hogy a korábban hangszerkészítőként dolgozó Benkő Szilárd 2022-ben azután vásárolta meg a Verbau Kft.-t, hogy a cég elnyert egy milliárdos állami támogatással épülő, kecskeméti gyárépítési megbízást. Korábban megkérdeztük Benkőtől, hogy pontosan mennyiért vette meg a Verbaut, és hogy milyen forrásból finanszírozta a vásárlást, de nem kaptunk választ tőle...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.