2024. augusztus 10., szombat

SZAKÉRTŐ: MÉG FELLEBBEZNI SE LEHET A GYERMEKVÉDELMI DOLGOZÓK MAGÁNÉLETÉT FIRTATÓ VIZSGÁLAT ELLEN

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Műsorvezető: RÓZYA PÉTER
2024.08.09.


A "kifogástalan életvitelről" szóló vizsgálat arra nem alkalmas, hogy kiszűrje a gyermekekkel szembeni abúzusokat, arra viszont igen, hogy sértse a nevelőszülők magánélethez fűződő jogát, emberi méltóságát, személyiségi jogait – mondta Katonáné Pehr Erika. A Gyermekjogi Civil Koalíció vezetőségi tagja hozzátette: a foglalkoztató akár évente újra kezdeményezheti a vizsgálatot, ami ellen nincs fellebbezési lehetőség.


A Honvédelmi Minisztérium szerint hamis a Népszava által közzétett hír, azt írták: nem vezényelnek katonákat gyermekvédelmi szakellátási intézményekbe. A gyermekvédelem területén dolgozókat viszont gyakorlatilag titkosszolgálati ellenőrzés alá vonják, a „kifogástalan életvitel”, mint feltétel vizsgálata során ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amelyben szó van a párkapcsolatukról és arról is, hogyan szórakoznak, valamint ellenőrzik a környezetüket, a hozzátartozóikat és a szomszédaikat is kérdezik...

Katonáné Pehr Erika,
a Gyermekjogi Civil Koalíció vezetőségi tagja, címzetes egyetemi docens az Esti gyorsban elmondta: már hónapok óta köztudott, hogy július 1-jével a törvények előírják a pszichológiai vizsgálatot és kifogástalan életvitelt a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és a szakmai körben foglalkoztatottaknak. A vizsgálatot az úgynevezett Nemzeti Védelmi Szolgálat végzi.

Számos civil szervezet, köztük ők is tiltakoztak ez ellen, elfogadhatatlannak nevezték. Úgy gondolják, hogy a szükségesség és arányosság mércéje szerint a vizsgálat aránytalan, és nem is képes a szakemberek, nevelőszülők etikai alkalmasságának megítélésre. Sőt, fűzte hozzá, ez a szankció idegen a gyermekvédelmi rendszertől, a vizsgálatot pedig arra sem tartják alkalmasnak, hogy a gyermekekkel szembeni abúzusokat kiszűrje, arra viszont alkalmas, hogy sértse a nevelőszülők magánélethez fűződő jogát, emberi méltóságát, személyiségi jogait. Nem ad biztonságot, hogy a foglalkoztató akár évente újra kezdeményezheti a vizsgálatot, ami ellen nincs fellebbezési lehetőség, önálló jogorvoslattal nem lehet élni. Mindenképpen lehetőséget kellene adni munkaügyi perben jogorvoslatra legalább azért, hogy ezt a határozatot felül lehessen vizsgálni. A jelenlegi helyzetet teljesen jogszerűtlennek tartja – szögezte le.

Hangsúlyozta: képzésre, továbbképzésre, megfelelő anyagi támogatásra lenne szükség, hiszen most is elégtelen a gyermekvédelmi rendszerben dolgozók száma. 5900 nevelőszülő van, rengeteg a betöltetlen férőhely, hiányzik számos nevelő, gyermekfelügyelő, gyermekvédelmi asszisztens. Ha pedig sokan mondanak fel, mert nem hajlandók alávetni magukat ennek a megalázó procedúrának, akkor egyre több gyerek maradhat ellátatlanul. „Nem újdonság, hogy több száz gyerek van bent a kórházban”, mert nem tudják őket elhelyezni nevelőszülőknél - mondta. Tehát mindenképpen szakemberekre, megfelelő körülményekre, megbecsülésre van szükség – összegezte.

A szakértő kitért arra is, hogy a 40 ezer milliárdos költségvetés mindössze 0,3 százalékát fordítja a kormány a gyermekvédelmi intézményekre, ami teljességgel elégtelen. Valóban növelték a nevelőszülői ellátmányt, de 2008 óta 70-80 százalék volt az infláció, amely tehát elvitte ezt a mintegy 45 százalékos emelést – mondta el Katonáné Pehr Erika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.