2024. augusztus 14., szerda

PUPU: PARASZTOK ÉS PESTI CSIBÉSZEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2024.08.13.


Ősi ellentét ez, kéremszépen, alapvető megosztása az amúgy is megosztott magyar társadalomnak.
Ősibb még talán az István-Koppány megosztásnál is, ott ugyanis csak két keresztény szekta között folyt a véres leszámolás, melyben végül a szeretet vallása győzött, kötésig vérben állva.
De az ott szerzett sérelmeket el lehetett feledni, mint ahogy a kuruc-labanc ellentéteket is, viszont a főváros-falu ellentéteket soha, mióta csak létezik a főváros.
Állunk barátommal, és vigyorgunk egymás tudathasadásán, hiszen ő, az ingadozó középparaszt, aki tizenöt éve Pesten - Újpesten él, ma egyedüli pesti hajdan huszonöt főt - köztük pestieket - számláló szakaszunkból.
Jómagam negyven éve kiköltöztem az agglomerációba, ahol eleinte a falusiak csendes, később a kisvárosiak gyütt-maradtaktól terhes és kissé zűrzavaros életét éltem, de a mai napig érzékelem a klasszikus felosztást.
Igaz, ezen már némileg enyhített a honi magyaroknál lényegesen magyarabb igazi magyarok - székelyek, csángók - felbukkanása a hígmagyarok tengerében.
Fiatalkoromban még volt hozadéka a fővárosi illetőségnek - ha nyáron a falusi nagyszülőknél töltöttük a vakációt, akkor a pesti lakcímnek volt még némi varázsa a falusi lányoknál.
Ha kék-zöld foltok nélkül megúsztuk a helybéli ifjak retorzióit, akkor meglehetősen szép emlékekkel térhettünk vissza az iskolapadba.
Persze a hosszú bosszú elért bennünket, hiszen legkésőbb a katonaságnál a sértett falusi ifjúság kamatostul megfizettette velünk az orruk elől elcsajozott esték árát.
A seregben már akkor is az egészséges falusi fiúkra mutatkozott igény, és a tisztesek leginkább az ő köreikből kerültek ki.
Hasonló a hasonlónak örül, és az öröm tárgyai nem a pesti csibészek voltak, - Tarack névre hallgató alparancsnokunk máig nem hervadó emléket hagyott bennem, csakúgy, mint Tapló tizedes.
De a - finoman szólva - kitolások, melyekkel ezek a jól fejlett, bár alaptalan kisebbségi érzéssel megvert harcosok irigységüket kompenzálták, még nem emelkedtek az állami politika rangjára.

Ma persze már más a helyzet, hiszen ha egy ország elindul lefelé a lejtőn, nehéz megállítani, és errefelé is ez a helyzet
Ma a falu átvette a hatalmat a főváros felett, az irigység, a félműveltség, a jó ízlés hiánya üli torát.
A tetejébe minden egyes suttyó rajta akarja hagyni a keze nyomát azon a fővároson, mely másfél évszázadon át szervesen fejlődött.
Hát most nem.
Budapest belvárosa katasztrófálisan néz ki.
Vezérünk ízlése diadalmaskodott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.