2024. augusztus 15., csütörtök

PORHINTÉS: NYOLC PONTBAN A DUNAÚJVÁROSI ACÉLGYÁRTÁS REÁLIS ESÉLYEIRŐL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.08.15.


Ellentétes hangulatú hírek érkeznek Dunaújvárosból. A legendás vasmű legújabb kori tulajdonosa, az indiai hátterű Liberty Dunaújváros hol azt jelenti be, hogy kínai támogatást kapott, és lehet készülni az elektromos ívkemencés zöldacélgyártásra, hol az derül ki, hogy a munkavállalók állásidőre vannak küldve, de még a bérüket sem kapják meg rendesen. A helyi acélipar helyzetét legjobban ismerő, évtizedes szakmai tapasztalattal bíró forrásaink érthető módon nagyon elkeseredettek:

„Katasztrófa, ami történik. Mi azt hittük, hogy jön egy tőkeerős befektető, aki tisztán, vagyis per-, teher- és követelésmentesen megkapja a céget. Éljen az új világ, jöhetnek az innovációk, a kiszámíthatóság és a bérfejlesztések. Csak aztán túl gyorsan szembejött a valóság.

Hiszen máris ott tartunk, hogy nincsen a bérekre sem fedezet, a cég nem fizeti a számláit, nemcsak az energiát nem, ami a legnagyobb tétel, de mást sem, így pedig a csótányirtó sem jön ide ki” – monda egy beszélgető-partnerünk.

A városban nagyjából már elveszett a stabil működés reménye. Hiszen milyen cég az, amelyiknek nincs saját pénze egy megvalósíthatósági tanulmányra, bérekre, energiára, de mégis nagyszabású kínai fejlesztéseket jelent be? Az tény, hogy az indiaiak sokat járnak mostanában Kínába, de ahogy forrásaink mesélik, akármit is mond a cég, amit természetesen a sajtó is átvesz, érdemes gyorsan tisztába tenni, hogy milyen realitása van a kínai fejlesztéssel megvalósuló elektromos ívkemencés fejlesztésnek, amit a kokszgyártás beszántása utánra ígért a cég...


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.