2024. augusztus 23., péntek

PÁR MÉTER SZÉLES KIJÁRAT: KÖZPARK JELLEGÉT MÁR ELVESZTETTE A NER-KÖZELI VÁLLALKOZÁSNAK ELADOTT CSOPAKI KIKÖTŐ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2024.08.22.


A csopaki Bahart-kikötőt négy éve adta el az állami cég a település akarata ellenére egy NER-közeli vállalkozónak. Most a Lázár-féle minisztérium tervezete törölné a közforgalmú sétányt a területről, aminek nagy része ténylegesen már úgyis magántelekké vált – bár hivatalosan közparknak minősül. A kedélyeket újabban már a nagyszabású magánkikötőfejlesztés terve borzolja. A tulajdonos az első, túlméretezett tervektől talán visszalépett, és hajlandó szelídebb megoldásokat keresni. Három évvel legutóbbi cikkünk után visszamentünk Csopakra, hogy megnézzük, mi történik egy balatoni üdülőközséggel, ha szinte teljesen elzárják a tótól.


Három évvel ezelőtt egy hasonló nyárvégi napon azért mentünk Csopakra, hogy megnézzük, mi a helyzet az egykori Bahart-kikötővel, amit az állami tulajdonú hajózási cég a település akarata ellenére egyszerűen eladott. A Magyar Turisztikai Ügynökség fennhatósága alá tartozó Bahart eredetileg négy kikötőjét akarta privatizálni arra hivatkozva, hogy nem lehet őket nyereségesen üzemeltetni. Ez a balatoni turizmus felfutását látva nehezen hihető magyarázatnak tűnt. A négyből három község – Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari – végül meg tudta menteni a kikötőjét, a negyedik, Csopak azonban nem. A másik három esetben az önkormányzatok megkapták huszonöt évre ingyenes használatba a területeket, Csopaknak azonban kizárólag a mólót ajánlotta fel az állami cég, a szomszédos közparkot nem. Miután ebbe az önkormányzat nem ment bele, az egész területet meghirdették eladásra. A vevő a Sápi Major Kft. nevű cég lett, amely döbbenetesen nagy összeget, 890 millió forintot kínált a nagyrészt közpark besorolású, nem beépíthető ingatlanért.

Már annak idején sem lehetett érteni, hogy miért fizet valaki ennyi pénzt egy területért, amit elvileg nem nagyon tud hasznosítani. Elvileg: hiszen eléggé kínálta magát a feltételezés, hogy a cél a partszakasz átformálása lehet. A Sápi Major Kft. tulajdonosát, Abronits Róbertet NER-közeli építési vállalkozóként szokás jellemezni; korábban szorosan kötődött az azóta korrupciós ügyek miatt megbukott Völner Pál államtitkárhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.