2024. augusztus 8., csütörtök

OPERETT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.08.08.


Hogy pénzért lehet venni mindenféle (ezredes és alezredes) rendfokozatokat a minisztériumtól, annak az a célja állítólag, hogy a „magyar társadalom és a magyar honvédség kapcsolata erősödjék”. Nem tudjuk belátni, miért kellene cimboráknak lennie e két halmaznak, s ez hogyan valósulhatna meg, hogy elmennének-e sörözni így ketten, lányok után kajtatni, vagy tényleg mi. Erősödik bennünk az az érzés, mintha Svejkkel ülnénk a fogdavagonban, és hallgatnánk a történeteket, de ennél azért többről van szó.


Amióta a soknevű ember a miniszter (Szalay, meg Bobrovniczky) mintha visszaröpültünk volna az időben. De nem valami újra tárgyiasult világba, hanem egy operettbe, ahol a primadonna büdös cipőjéből isszák a pezsgőt, parádés kocsival közlekednek, huszároknak képzelik magukat, nem lennék meglepve azon sem, ha a frissen kinevezett főtisztek kéhlek alássan kötőelemekkel kommunikálnának a tyúkszaros udvaron. Ha bevallanák, hogy így is pénzt akartak szerezni, az még enyhíthetne a bűneik súlyán, de az sem sokat. Ebből nem lehet sereget építeni.

Nem tudjuk mi volt a cél, és honnan jött az ihlet, de az eredőnél fölsejlik Novák nacsasszony hites ura, aki, amikor a neje még nem bukott bele a pedofilbotrányba (kegyelem), öthetes kiképzés után lett alezredes, amit akkor állítólag azért kapott, mert a neje nyomán nagy közjogi súlya volt. Viszont, hogy már nincsen neki, drága férjuram mégis megmaradt a címével, holott visszaadhatta volna ő is. De nem tette. Azonban tán innen jött az ötlet, hogy sokan lehetnek olyanok, mint a férj, hogy ettől a cirkusztól érzik magukat férfinak.

Vannak ilyen téveszmék, amelyek leginkább a Horthy-érából erednek, miszerint az egyenruha teszi szívdöglesztő macsóvá az embert, így a soknevű miniszter úgy gondolhatta, ha pénzért kínál kamu rangokat, tülekedni fognak az emberek. Tévedett, amin viszont magunk is jólesően csodálkozunk, mert ezek szerint a társadalmunk érettebb, mint gondoltuk volna, illetve a másik, hihetőbb opció, hogy nincsen neki pénze kisded és infantilis játékokra, mert kell neki kalács helyett zsömlére. Akinek meg sok van, az inkább a jachtjával szerez nőt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.