2024. augusztus 26., hétfő

„NEM KIHALLGATÁS VOLT. NEMI ERŐSZAK VOLT”

QUBIT
Szerző: LATOR ANNA LUCA
2024.08.26.


Az Ukrajna ellen indított háborúban az orosz hadsereg széleskörűen és szisztematikusan követ el nemi erőszakot. A legfiatalabb ismert áldozat 4, a legidősebb 83 éves; a megerőszakoltak harmada férfi. Az orosz társadalom jelentős része a jelek szerint szemet huny a történtek felett.


Az orosz hadsereg természetének, a katonai vezetésnek és a történtek fölött szemet hunyó társadalomnak is felelőssége van abban mindazokban a rémtettekben, amelyeket az orosz katonák elkövetnek ukrán áldozataik ellen. Ukrajna megtámadása, 2022 februárja és 2024 júniusa között óta több mint háromszáz ember esett nemi erőszak áldozatául, a legfiatalabb 4, a legidősebb 83 évesen. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen az eseteknek csak 5-10 százaléka kerül nyilvánosságra.

Miért fontos megérteni az Ukrajnában elkövetett háborús szexuális erőszak természetét? Részben azért, mert a történet nem ér véget a nemi erőszakkal, hiszen a túlélők és a társadalom még hosszú évtizedeken keresztül küzd az utóhatásaival. Részben pedig azért, mert a történet nem a nemi erőszakkal kezdődik, az elkövetést és annak mértékét számos megelőző tényező befolyásolja. Anélkül viszont, hogy megértenénk az odáig vezető utat, úgy tűnhet, hogy az pusztán a helyzet szülte jelenség, a háború elkerülhetetlen velejárója, ezért nem is lehet fellépni ellene.

A háborús nemi erőszak egyidős az emberiséggel, és minden konfliktusban jelen van. Mutathatja a nemek között békeidőben is jelen lévő egyenlőtlen dinamikákat, háborús fegyverként szolgálhat a tekintély demonstrálására, terrorizálásra, megalázásra és megfélemlítésre, az ellenség demoralizálására és az ellenállás megtörésére, bosszúra, az etnikai arányok megváltoztatására, de akár a katonai csoportok kohéziójának erősítésére is. A kilencvenes évek konfliktusai nyomán – délszláv háború, ruandai népirtás – megindult kutatások, valamint az eltérő mintázatok világossá tették, hogy egy ilyen komplex jelenség minden aspektusát nem feltétlenül lehet egyetlen szempont alapján átfogóan megmagyarázni. Az viszont mára egyértelművé vált, hogy a katonákat körülvevő társadalmi környezet megítélésének, a hadsereg szocializációjának és a katonai vezetésnek kulcsszerepe van abban, hogy egy konfliktus során jellemzővé válik-e a szexuális erőszak.

Amennyiben például a fegyveres alakulatokat kibocsátó társadalom megtűri az erőszakot, esetleg az a katonák kiképzésének is része, a felettesek pedig nem lépnek fel érdemben ellene, vagy még támogatják is, jelentősen megnő az elkövetés esélye. (Mindezeket az elkövetés jellemzői igazolhatják.) Az orosz hadseregben megtalálhatók ezek a feltételek, és az eddigi információk szerint az Ukrajna ellen folyó háborúban a katonák széleskörűen és szisztematikusan követnek el szexuális erőszakot – számos más háborús bűn mellett.

Szexuális erőszak: a kínzás egyik formája

A magyarul gyakran csak háborús nemi erőszakként (wartime rape) használt kifejezés helyett a nemzetközi szakirodalom elsősorban a conflict-related sexual violence-t (konfliktushoz kapcsolódó szexuális erőszak) használja. Míg a nemi erőszak a testnyílásokba tárggyal vagy nemi szervvel történő behatolást jelenti, a szexuális erőszak egy sokkal tágabb fogalom. Ide tartozik a nemi erőszak, a szexuális rabszolgaság, a kényszerprostitúció, a kényszerterhesség, a kényszerabortusz, a kényszersterilizálás, a kényszerházasság, valamint a szexuális erőszak bármely más, hasonló súlyosságú formája, amelyet nők, férfiak, lányok vagy fiúk ellen követnek el szellemi vagy fizikai kényszerítő erővel, és közvetlenül vagy közvetve összefügg a konfliktussal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.