2024. augusztus 1., csütörtök

NAGY A BAJ: MÁR TRUMP KÖRE SEM AKARJA AZ UKRAJNAI HÁBORÚ BEFEJEZÉSÉT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2024.07.31.



A hatalomba készülő volt elnök, Donald Trump Orbán és környezete szerint a „béke embere” Ukrajnában. A Republikánus Párt belső köre által írt cikk arról, mi lehet a terv abban az esetben, ha Trump hatalomra kerül novemberben, ennek a reménynek szinte teljesen ellentmond.


A Republikánus Párt viharos előzményekkel kísért jelölőgyűlése után érdekes cikket publikált két, a párt külpolitikáját irányító szerző a Wall Street Journalban. Mike Pompeo, aki nem csupán Donald Trump elnökjelölt volt külügyminisztere és a CIA volt igazgatója, de jelenleg is legfőbb embere külügyekben Mark Urban ismert jobboldali-neokonzervatív stratégával együtt vázolt fel egy ajánlatot arra az esetre, ha a botrányhős Trump novemberben ismét négy évet kap az Egyesült Államok élén.

Aki viszont abban reménykedik, hogy Trump szavaihoz méltóan „egy nap alatt békét kötne” az Ukrajnát megtámadó Vlagyimir Putyinnal, az a cikk alapján alaposan csalódni fog. Pompeo és Urban ugyanis lényegében eszkalációs stratégiát kínál fel a háborúzó Oroszországgal szemben.

A cikkben ismeretett terv nagy vonalakban igazodik Trump gyűléseken és nyilatkozatokban elmondott szavaihoz. Így arról beszél, „azonnali békekötés” következhet be a jelenlegi orosz-ukrán háborúban. Az ördög a részletekben rejlik, ugyanis ez után az ajánlat után egy olyan „békét” vázolnak, amely lényegében felkészülés egy új, nagyobb háborúra Moszkvával szemben. A valóságban a Trump kampányszakértői által összeállított, júniusi terv szerint a feltétel nélküli, Ukrajnának nyújtott segélyek azonnali befagyasztásával kényszerítenék rá Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a tűzszüneti tárgyalásokra.

Eközben Trump megválasztása esetén közölné Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy „ha nem lesz béke, turbófokozatra kapcsol” az Ukrajnának küldött hadisegély. A terv lényegi és kétséges része, hogy mindez majd elrettenti-e Putyint annyira, hogy katonai akció helyett diplomáciai megoldásokat fog keresni. Ehhez a tervhez kapcsolódhat a Wall Street Journalban publikált írás is amely szerint a szerzők által javasolt Ukrajna-politika a következő, főbb pontokból állna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.