2024. augusztus 9., péntek

MIKLÓSI ZOLTÁN: „DONALD TRUMP ESETLEGES GYŐZELME NEM JELENTI AZT, HOGY AZ AMERIKAI DEMOKRÁCIA ELBUKOTT”

QUBIT
Szerző: BARTA JUDIT
2024.08.08.


Milyen folyamatok vezethetnek a republikánus elnökjelölt újraválasztásához, mi a helyzet az USA-ban a woke mozgalommal, a szólásszabadsággal, hogyan jönnek a képbe a techmilliárdosok, hogyan viszonyul a Legfelsőbb Bíróság az amerikai alkotmányhoz, és mit akar vajon Elon Musk és Peter Thiel? Aki válaszol: Miklósi Zoltán politikai filozófus, a CEU Politikatudományi Tanszékének oktatója.

Qubit: Szembeötlő a szélsőjobboldali pártok és az illiberális ideológia térnyerése a világban, és lehet, hogy Donald Trumpot újra elnökké választják. Ebben a helyzetben hogyan látja a liberális demokrácia jövőjét?


Miklósi Zoltán
: Joggal beszélhetünk a liberális demokrácia válságtüneteiről, de túlzásokba nem esnék. Mindenekelőtt azonban megkülönböztetnék két dolgot: az egyik a liberális demokrácia mint intézményrendszer, gyakorlat, a másik pedig a liberalizmus mint ideológia. Szerintem fontos megkülönböztetni őket. A liberális demokrácia szóösszetételben szerepel a liberális jelző, de nem attól liberális, hogy mindig a liberálisok vannak kormányon és hatalmon, vagy hogy mindenki magáévá tesz liberális meggyőződéseket, hanem attól, hogy mindenféle világnézetű ember közös politikai otthona lehet, és nekik meggyőződésüktől függetlenül egyenlő jogokat biztosít. Legalábbis ez az ambíciója. A liberális demokrácia értelmezésében a nemzet definíciója nem etnikai, faji, vagy vallási kérdés, hanem állampolgársági. A második világháború utáni évtizedek egyik nagy vívmánya az volt, hogy a hagyományos baloldali és jobboldali pártok, tehát a szociáldemokrata, kereszténydemokrata, konzervatív pártok ezt a fajta politikai, világnézeti pluralizmust mindannyian el tudták fogadni, és nem csak azok, amik önmagukat valamilyen szűkebb és erősebb értelemben liberálisnak nevezték meg.

A liberalizmuson belül, ami csak egyike ezeknek az áramlatoknak, is vannak különböző irányzatok. A jobboldali liberálisok a piaci mechanizmusokra helyezik a hangsúlyt, a baloldali liberálisok gazdasági elképzeléseikben piackonform, de baloldali, egyenlősítő elképzeléseket vallanak, és inkább az egyéni jogok, társadalmi egyenlőség kérdése az, ami a világnézetük középpontjában áll. Én is ehhez az irányzathoz sorolom magamat. A politika-, és társadalomtudósok egyébként mindig is állították, hogy a liberális demokratikus berendezkedésnek is megvannak a társadalmi feltételei, és sosem állították, hogy a liberális demokrácia intézményei önmagukban is önfenntartók lennének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.