2024. augusztus 10., szombat

MÉGIS MIT TUD A GYŐRI FERENC ATYA, AKIÉRT A HÍVEI MÉG TÜNTETNEK IS A SAJÁT PÜSPÖKÜKKEL SZEMBEN?

TELEX
Szerzők: LACZÓ BALÁZS, SUDÁR ÁGNES
2024.08.09.


Veres András győri megyéspüspök hét éve még áldást kért az általa most kényszernyugdíjazott Benkovich Ferenc plébánosra a Szentlélek-plébánia felszentelésének 30. évfordulójára kiadott könyv köszöntőjében. Ma már ilyesmit aligha írna Ferenc atyáról, akitől augusztus 1-jén vastapssal búcsúztak a hívek.

Most szombaton tüntetést tartanak a félreállítást méltatlannak érzők, miután az egyházmegye bekeményített és még a múlt csütörtöki búcsúmise napján bejelentette, hogy a nyugdíjazáson felül minden „szent cselekménytől” eltiltja az általa alapított intézményekben a 77 éves győri papot. A kényszernyugdíjazásról itt és itt írtunk, az egyházmegye a bejelentés után szűk egy hónappal, június 26-án tett először közzé közleményt az ügyről.

Kívülről nézve talán nem világos, vajon mit tud Benkovich Ferenc, amit más nem, miért ő lett eddig az egyetlen pap, akiért hívek ezrei helyezkedtek szembe az egyházmegye fejével. Látni kell, hogy személye a kezdetektől fogva volt hittanosok ezrei, hívek tízezrei és talán minden győri számára egyet jelent a Szentlélek-templommal, a Szent Anna Otthonnal, ahonnan most kitiltották. Megpróbáljuk érzékeltetni, milyen küzdelmek árán alakult ez így, a történetről korábban – egy akkor készült könyvben – a cikk szerzőivel is több kulisszatitkot osztott meg Ferenc atya. Előbb azonban nézzük a jelen helyzetet!

Egyre hangosabb csörte az alapítványok miatt

A szombatra tervezett tüntetéshez az utolsó lökést a kedden kiadott közlemény adhatta. Mert bár bizonyosan személyi ellentét is megbújik a helyzet mögött, a Benkovich-ügy középpontjába már hivatalosan is a két alapítvány került:

- a Szentlélek Templom- és Otthonfenntartó Alapítvány; és

- az Apor Vilmos Római Katolikus Iskola Alapítvány.

Ezeket Benkovich Ferenc vezetésével hozta létre a Szentlélek Plébánia 34 és 29 éve. Az Apor-alapítvány az iskola támogatására (és nem fenntartására) született, a Szentlélek viszont a templom és az idősotthon építésére és fenntartására. A Győri Egyházmegye nyakatekert közleményében leginkább azt sérelmezi, hogy ezek működésére nem volt rálátása, hiába kért a püspök tájékoztatást többször is Benkovich Ferenctől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.