2024. augusztus 26., hétfő

MEGÍRTÁK AZ AMERIKAI AUTOKRÁCIA FORGATÓKÖNYVÉT, LAPJAIN EGY ELÉG ISMERT EMBER MŰVE KÖSZÖN VISSZA

NÉPSZAVA
Szerző: MOSOLYGÓ MIKLÓS
2024.08.26.


A Heritage Foundation konzervatív agytröszt egy közel 900 oldalas akciótervet dolgozott ki az esetleg következő republikánus elnökség számára. A Project 2025 című dokumentum számos ponton egybecseng Donald Trump programjával.


„Láttatok már akkora paksamétát, amellyel egy kisebb állatot és a demokráciát is ki lehet nyírni? Íme! - kezdte beszédét a Chicagóban lezajlott demokrata jelöltállító konvenció humorista sztárvendége, Kenan Thompson. Hogy szavainak nyomatékot adjon, hangos puffanással a pulpitusra dobta a komikusan túlméretezett kötetet. És nem csak ő, de demokrata párti képviselők és szenátorok is mind a maguk módján figyelmeztettek a Project 2025 tervezetben szereplő antidemokratikus tendenciákra.

A Project 2025 egy „lehetséges következő” republikánus elnöki adminisztráció számára készített politikai útmutató. Tartalma négy pilléren nyugszik: általános politikai javaslatok a kormányzat számára, előválogatott személyek adatbázisa a kormányzat és szövetségi minisztériumok állásainak betöltéséhez, a jelöltek képzésére szolgáló tréning leírása, végül az elnökség első 180 napjára vonatkozó teendők ismertetése.

A dokumentumot a CBS News adatelemző munkatársai olvasták át alaposan és arra az aggasztó megállapításra jutottak, hogy az összesen 735 szakpolitikai javaslat mintegy egyharmada egybeesik Donald Trump első ciklusa idején hozott döntésekkel, illetve a volt elnök által azóta meghirdetett célkitűzésekkel. A szöveget összesen 38 szerző jegyzi, olyanok, akik jelentős része hivatalt vállalt a 2016 és 2020 közötti Trump adminisztrációban. Nem meglepő tehát, hogy projektért felelős igazgató az a Paul Dans, aki a Trump-adminisztráció személyi kiválasztásáért felelős irodáját vezette. A tervet jegyző Heritage Foundation nevű konzervatív think thank igazgatója,

Kevin Roberts márciusban vendégül látta Orbán Viktor miniszterelnököt a szervezet washingtoni központjában. Júliusban azzal a baljós nyilatkozattal keltett felháborodást, hogy „egy új amerikai forradalom van készülőben”, amely vértelen lesz, ha a baloldal ezt megengedi.

A dokumentumban összefoglalt intézkedések célja a végrehajtó hatalmi ág kiterjesztése. E cél eléréséhez először a szövetségi minisztériumokban dolgozó független bürokráciát váltanák le az elnökhöz lojális kinevezettekre. A szövetségi minisztériumok a Republikánus Párt összeesküvés-elméletekre hajlamos szélsőséges köreiben régóta egyet jelentenek a „deepstate”, azaz a globalista és Amerika-ellenes hivatalnoksereg fogalmával. Donald Trump már 2016-ban is rájuk gondolt, amikor nacionalista populista MAGA kampányában a „washingtoni mocsár” lecsapolását ígérte híveinek. A valóságban ezek az intézmények többségében olyan pártpolitikától mentes közérdekű feladatokat látnak el, mint a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság, vagy a közoktatás ügyei. A dokumentum példaként említi a Nemzeti Óceán-és Atmoszférakutató Ügynökséget (NOAA), amelynek „kiterjedt tevékenysége a klímavészhelyzetet hirdető iparág fő mozgatórugójává vált, ezért káros Amerika jövőbeli fejlődésére nézve.”

Az egyéni szabadságjogok, így a szülői jogok, a szabad iskolaválasztás és az „otthon tanulás” gyakorlatának hazájában nem meglepő, hogy a Project 2025 az új generáció oktatására és nevelésére vonatkozóan is tartalmaz javaslatokat. A szerzők célja kettős: az egyházi magániskolák szövetségi támogatása mellett az oktatási minisztérium megszüntetését is szorgalmazzák. Utóbbi azért is kulcsfontosságú, mert a dokumentum szerzői az LMBTQ-jogok és a választott nemre vonatkozó genderelmélet terjesztéséért is a szövetségi minisztériumot teszik felelőssé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.