2024. augusztus 10., szombat

MEGFELEZŐDÖTT A KORMÁNYZATI OPTIMIZMUS, CSAK AZ ÖNFÉNYEZÉS TÖRETLEN

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2024.08.09.


Két százalék körüli GDP-növekedés várható
idén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Portfolión közölt írása szerint, ami egy újabb szám a 2024-es gazdasági teljesítményre vonatkozó kormányzati előrejelzések csökkenő sorozatában. Az NGM munkatársai a várható növekedést „egyáltalán nem rossz, sokkal inkább kiemelkedő teljesítménynek” értékelik.

Előzmények: eleinte még négy százalékos GDP-növekedést várt 2024-re a kormány, ám Nagy Márton gazdasági miniszter márciusban az exportpiacok átmeneti gyengeségére hivatkozva már csak 2-3 százalékos bővülést látott reálisnak. Az év elején a kormányon belül is lehettek véleménykülönbségek a gazdaság kilátásairól.

Ezt az NGM és Pénzügyminisztérium különböző előrejelzései sejtették, utóbbi ugyanis rendre pesszimistábbnak mutatkozott Nagy Márton minisztériumánál: eleinte 3-4 százalékos növekedést – a decemberi makrogazdasági előrejelzésben 3,6 százalék szerepelt –, majd márciusban már az Európai Bizottság 2,4 százalékos prognózisát említve.
2,5 százalékos növekedésről beszélt Nagy Márton is áprilisban, továbbra is az export gyengélkedésére, illetve a kedvezőtlen németországi gazdasági körülményekre panaszkodva. Ekkorra már a két minisztérium hasonlóan látta az idei és a jövő év várható gazdasági növekedését, 2025-re mindkét intézmény 4,1 százalékos előrejelzést adott.

Miért fontos ez?
Tavaly a magyar gazdaság teljesítménye összességében 0,7 százalékkal csökkent, aminek hatásai félő volt, hogy áthúzódnak erre az évre. Noha Orbán Viktor márciusban még a magyar gazdaság lendületvételéről beszélt, most már látszik, hogy a gyors felpattanás elmarad, amit gyenge ipari és fogyasztási adatok is mutatnak.

Alulnézet: az ipari termelés csökkenése az autópiac globális gyengélkedéséhez köthető jórészt, annak ugyanis már a jármű- és az akkumulátoripar révén is kitett a magyar gazdaság. A belső körülményekről azonban jobban árulkodik a feszes munkaerőpiac és a növekvő reálbérek ellenére visszafogott fogyasztás, a lakosság valószínűleg „nem mer” még komolyabban költeni.

Tágabb kontextus: az Európai Unió egészére nézve mindössze egy százalékos GDP-növekedést vár idén az Európai Bizottság, és bár a Magyarországra vonatkozó, 2,4 százalékos előrejelzése a hetedik legmagasabb érték a tagállamok között, a májusi számítások óta romlottak a kilátások...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.