2024. augusztus 10., szombat

MAGYAR PÉTER: LEVELET ÍRTAM PINTÉR SÁNDOR BELÜGYMINISZTERNEK A KÓRHÁZI KÁOSZ ÉS AZ ELMARADÓ MŰTÉTEK KAPCSÁN

FACEBOOK
Szerző: MAGYAR PÉTER
2024.08.10.


Tisztelt Belügyminiszter Úr!

Az elmúlt hetekben, a hőhullám során sok beteg, egészségügyi dolgozó valamint a média is a kórházi klimatizáló berendezések olyan jelentős működési zavarairól számolt be, amely számos esetben műtétek és fontos kezelések elhalasztását, a betegek intézmények közötti áthelyezését igényelte. Tudomásunk szerint a betegek és az egészségügyi személyzet tapasztalatait a kormányzat ugyan nem cáfolta, de el sem ismerte a probléma jelentőségét, sőt a kormányzati kommunikáció azt jelentékteleníteni igyekezett.

A kórházi infrastruktúra általános rossz állapota, különös tekintettel az intézményekben többnyire hiányzó, vagy a régebben már felszerelt klimatizáló berendezések felújításának, cseréjének és rendszeres karbantartásának elmaradásai miatt a műtők és a kórtermek is elviselhetetlen hőmérsékletűre melegedtek, ezzel nem csupán lényegesen rontva a betegek komfortérzetét, rontva a gyógyulási esélyeiket, hanem veszélyeztetve ellátásuk biztonságát is. Még ha a műtéteket sikerült is intézményen belül, vagy akár más intézményben elvégezni, a betegek olyan túlmelegedett betegszobákban kénytelenek lábadozó idejüket tölteni, melyek komfortjának hiányosságai miatt (pl. hiányzó klímatizáció és/vagy árnyékolás) az intézményben tartózkodás sok beteg számára nem csupán nehezen elviselhető, hanem ez már a betegellátás minőségét és az ellátás biztonságát is rontja a más jellegű, nem csupán sebészeti osztályokon is. Tekintettel arra, hogy az évek óta folyamatosan romló egészségügyi ellátásnak ez egy újabb, már az alapfunkciót gátló fejleménye, a magyar emberek nevében tájékoztatást kérünk a helyzet súlyosságáról.

Mivel a helyzet pontos megítélése az egész magyar lakosság, különösképpen a betegek, a hozzátartozóik és az érintett egészségügyi dolgozók jogos igénye, a Tisztelet és Szabadság Párt nevében kérem szíves nyilvános válaszát az alábbi kérdésekre:

- Igaz-e, hogy volt olyan időszak, amikor a budapesti és Budapest környéki baleseti sürgősségi ellátó intézmények (4 db) közül kettő egyáltalán nem tudott fogadni beteget a klimatizálás elégtelensége miatt?

- Hány és milyen típusú műtét maradt el a klímaberendezések meghibásodása miatt?

-  Mely intézményekben történtek ezek az események?

-  A hőhullám során jelentkezett klímatizációs problémák óta mely intézményekben hány klímaberendezést javítottak meg, vagy cseréltek ki, és ez mennyibe került?

- A műtők hány százaléka rendelkezik ma Magyarországon az előírások szerinti speciális lamináris légáramlást, légcserét és túlnyomást biztosító klímaberendezéssel?

-  Az intenzív, illetve postoperatív szobák hány százalékában megoldott a hatékony klimatizálás?

- A műtött betegek lábadozását, rehabilitációját szolgáló szobák hány százaléka klimatizált?

- A sebészeti és a nem sebészeti jellegű kórházi osztályokon lévő kórtermek hány százaléka rendelkezik klimatizációval?

- A vizsgálók, nővér és orvosi szobák hány százalékában működik klíma berendezés?

- Milyen átmeneti, áthidaló intézkedéseket tett és tesz az egészségügyi kormányzat a klimatizálással összefüggő aktuális gyakorlati problémák megoldására?

- Milyen egészségügyi hatósági és munkavédelmi ellenőrzések történtek az elmúlt időszakban, ill. vannak folyamatban a műtők és kórtermek hőmérsékletének ellenőrzésére és folyamatos monitorozására, különösen a nyári időszakban?

- Ismerve a klimatizálás elégtelenségeit, hogyan készül a kormányzat az augusztus 9-ével várhatóan újra betörő kánikula során az egészségügyi intézményekben az ellátás minőségét és a betegbiztonságot garantáló működésre?

- Milyen védelmet, támogatást, segítséget kapnak az egészségügyi dolgozók, hogy a biztonságos és eredményes munkavégzést veszélyeztető munkakörülmények között is el tudják látni esküjükből következő feladataikat?

Végül kérem Miniszter Úr szíves részletes tájékoztatását arról, hogy hogyan teljesültek az alapvető jogok biztosának az AJB-4849/2021. számú ügyben (előzmény: AJB-488/2020., AJB-3155/2019.) “A munkavédelmi előírások betartása egészségügyi intézmény műtőhelyiségének hőmérsékletével összefüggésben” címmel kiadott jelentésében feltárt alapvető jogokkal összefüggő visszásságok jövőbeni megelőzése érdekében javasolt intézkedések, különös tekintettel,

a) megfelelő klíma és légcserélő berendezés szerepeltetésére a műtőegység tárgyi feltételei között az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendeletben.

b) az állami fenntartású fekvőbeteg-gyógyintézetek műtőegységeinek klíma és légcserélő berendezései megfelelőségének felmérését követően – a megfelelő fedezet rendelkezésre bocsátása mellett – az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosítására képes, a betegbiztonságot is szem előtt tartó berendezések beüzemelésére.

Egyben kérem szíves tájékoztatását arról is, hogy kormányzásuk 14 éve alatt az egészségügyi intézmények klimatizálásának területén milyen előrelépést tudnak felmutatni, illetve a következő két évben milyen arányú fejlesztéseket terveznek.

Tájékoztatom, hogy a jelen levélben megfogalmazott kérdések mellett, a TISZA Párt társadalmi kezdeményezést indít az adatok lakossági összegyűjtésére, majd publikálására.

Szíves válaszát várva,
Magyar Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.