2024. augusztus 10., szombat

LEZSÍROZOTT SZÉLERŐMŰ-FEJLESZTÉSEK: RIVÁLISOK VAGY ÖSSZEJÁTSZANAK A NYERTESEK?

HVG360
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2024.08.10.


Azon már meg sem lepődött senki, hogy Tiborcz István üzleti köre lett az egyik befutó a komoly perspektívát ígérő szélerőmű-fejlesztéshez kötődő tenderen. Ám az eddig ismeretlen, dadi illetőségű másik nyertes, Szűcs Ádám és családja sem áll távol az aktuális hatalomtól – derítette ki a HVG.


Június végén frissítette a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal a csatlakozási engedéllyel rendelkező szélerőmű-fejlesztők listáját, s ebben már felbukkantak azok a vállalkozások, amelyek a tavaly év végén kiírt, januári leadási határidejű tenderen nyertek. A két befutó, amely 2030-ig Vadosfa közelében építhet összesen 695 megawatt kapacitású szélerőművet a közismerten Tiborcz Istvánhoz köthető Green Energy Investhor Zrt., amely 499 MW-os erőműre kapott csatlakozási engedélyt és a rejtélyes Euronergy Arrabona Kft., amelynek négy, egyenként 49 MW-os teljesítményű szélkerekeire bólintott rá a hivatal. Miután a kerekek között legalább 5-600 méteres távolságot kell tartani, az engedélyezett erőműparkban minimum száz, de inkább több oszlopot kell majd felhúzni.

A tenderen vesztes fejlesztők úgy tartják, a kormány menet közben, idén márciusban – a háborús veszélyhelyzet ürügyén – alakította át úgy a szabályokat, hogy csak a vélhetően előre helyzetbe hozott kedvencei nyerhessék el a csatlakozási jogot; az egyikük ezért azt fontolgatja, hogy az uniós hatóságoknál támadja meg a döntést. A feltételezésüket erősíti az a tény, hogy a két nyertes üzleti csoport már jóval az eredményhirdetés, illetve az adott fejlesztési terület kijelölése előtt elkezdte megdolgozni a térségbeli önkormányzatokat, hogy kikövezzék az utat a fejlesztéseik számára.

De ki is az az új szereplő, amely látszólag a Tiborczhoz kapcsolható nyertes konkurenciája, valójában azonban nagyon is a tűzhöz közelinek tűnik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.