2024. augusztus 9., péntek

LENGYELORSZÁGBAN FELPÖRGÖTT AZ ELSZÁMOLTATÁS, VÁDAT EMELTEK AZ ELŐZŐ KORMÁNY 62 EMBERE ELLEN - AZ ÉRINTETTEK AZT HÍHETTÉK, HOGY ÖRÖKKÉ HATALMON MARADNAK.

NÉPSZAVA
Szerző: Á.B.
2024.08.09.


A Jarosław Kaczyński pártelnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök Jog és Igazságosság (PiS) pártja fémjelezte előző varsói kormány több mint 60 tisztségviselője ellen emeltek vádat hűtlen kezeléssel kapcsolatos bűncselekmények miatt Lengyelországban - közölte Donald Tusk kormányfő.


Azt nem pontosította, hogy kikről van szó és milyen bűncselekményeket követhettek el. Közölte, hogy az adóhivatal 200 munkatársa 18 minisztérium 90 egységét vizsgálja, a potenciális szabálytalanságok nagyságrendjét 100 milliárd zlotyira becsülik. „Az ügyészséghez (már) bejelentések érkeztek arról, hogy több mint 3,2 milliárd zloty értékben követtek el bűncselekményeket” - mondta Donald Tusk megjegyezve, hogy egy, a PiS által létrehozott „zárt rendszerben” követhették el a bűncselekményeket. A résztvevők azt feltételezték, hogy a korábbi kormánypárt hatalmon marad, így nem fognak lebukni.

A PiS korábbi miniszterelnök az X-en azt írta, hogy Donald Tusk kormány fő célja a legnagyobb ellenzéki párt felszámolása. „Ha egy megszállott vagy, akkor orvoshoz mész, nem pedig kormányt alakítasz” - fogalmazott Mateusz Morawiecki.

Korábban tisztviselők azt közölték, hogy hét ember ellen emeltek vádat az igazságügyi minisztérium által kezelt forrásokkal való állítólagos visszaélésekkel kapcsolatban. A lengyel állami számvevőszék, a NIK értesítette az ügyészséget, hogy Morawiecki-kormámy a közérdek rovására cselekedhetett, amikor önkormányzatoknak nyújtott különféle támogatásokat.

Nyolcéves kormányzása alatt a PiS-t ellenzéki pártok, jogvédő csoportok és az Európai Unió azzal vádolta, hogy aláássa a demokratikus intézményrendszert, növeli az igazságszolgáltatás feletti ellenőrzést és korlátozza a médiaszabadságot - olvasható a Reuters összefoglalójában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.