2024. augusztus 27., kedd

LAKMUSZ: AZ EREDETI TERV SZERINT NEM ALEX SOROS, HANEM ZELENSZKIJ EMELTE VOLNA FENYEGETŐEN A KEZÉT A NEMZETI KONZULTÁCIÓS PLAKÁTOKON

LAKMUSZ
Szerző: NÉMET SZILVI
2024.08.26.


A kreatívot egy fókuszcsoportos kutatás után változtatták meg, az utcára került példányokról később az egész kézfejet eltüntették. Belenéztünk a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs szerződéseibe.


Tavaly novemberben bő egy hétig foglalkoztatta a teljes magyar sajtót, hogy mi történt Alex Soros kezével az aktuális („szuverenitásunk védelméről szóló”) nemzeti konzultációt népszerűsítő országos kampány plakátjain. A „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!” feliratú óriásplakátokon ugyanis napokkal a kikerülésük után szokatlan beavatkozás történt: leragasztották rajtuk Alex Soros addig látható kézfejét.

Mivel a kampányt megrendelő Miniszterelnöki Kabinetiroda nem indokolta a kéz eltávolítását, és a sajtó kérdéseire sem reagáltak, számos találgatás született arról, mi állhatott a döntés hátterében.

Az egyik magyarázat szerint az ifjabbik Soros felemelt mutatóujja olyan hatást váltott ki, mintha tőle származna a “Ne táncoljunk úgy…!” mondat, vagyis mintha ő szólítaná fel a járókelőket a kormány helyett - így az eredeti céllal ellentétes volt a plakát üzenete. Később a 444 azt is levezette, hogy Alex Soros portréját digitálisan átszerkeszthették, mivel az Alamy fotóügynökségtől származó kép eredetijén nem látszik a keze, míg a konzultációs plakáton igen, az arcához képest aránytalanul kis méretben.

Több mint fél év elteltével új információkat szereztünk az ügyben, és ezek talán közelebb vihetnek a rejtély megfejtéséhez.

Kiderült, hogy az eredeti plakátterven Alex Soros és Ursula von der Leyen mellett Volodimir Zelenszkij is szerepelt, és az ukrán elnökhöz tartozott a feltartott mutatóujjú kézfej. Zelenszkij végül nem került rá a plakátra, a fenyegető gesztust viszont - az utólagos leragasztásig - Soroshoz társítva megtartotta a kivitelező.


Erről egy kommunikációs megrendeléshez tartozó beszámolóban olvashattunk, amit közérdekű adatigénylés keretében mutatott meg nekünk a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Összesen öt, a Kabinetiroda és Balásy Gyula cégei közötti kommunikációs keretszerződés dokumentumait kértük ki. Adatigénylésünket a Kabinetiroda „betekintés útján” teljesítette, így az iratokat személyesen tanulmányozhattuk át, a minisztérium két munkatársának szoros felügyelete mellett. Másolatot nem készíthettünk a megtekintett anyagokról.

A 12 mappát megtöltő dokumentumhalmazban három beszámoló a 2023 őszi nemzeti konzultációhoz kapcsolódó fókuszcsoportos kutatásokról adott számot. Az egyik kutatásban a plakátkampány kreatívjait tesztelték...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.