2024. augusztus 17., szombat

KISS ANDREJ: OROSZORSZÁG NINCS GYŐZELEMRE ÍTÉLVE

HÍRKLIKK
Szerző: KISS ANDREJ
2024.08.17.



A világban már egyszerűen nem téma az az utazás-sorozat, amelyet Orbán Viktor több mint egy hónapja tett és amelyet a kormányzati propaganda békemissziónak nevezett. Egyebek között erről beszélt Kiss Andrej újságíró, Oroszország-szakértő a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Hozzátette, már csak azért sem foglalkozik a miniszterelnök akcióival senki, mert az orosz-ukrán háborúban szembenállók egyike sem érdekelt jelenleg a béketárgyalásokban (noha Orbán erre igyekezett rávenni a világon mindenkit – a szerk.).


Az események homlokterében most az ukránok egészen váratlan és sikeres offenzívája áll. Kiss Andrej szerint ez a hadművelet – amelyet akár lehet „kalandozásnak” is nevezni – nem változtatja meg a háború menetét. Ugyanakkor viszont segít tisztázni a helyzetet és a róla szóló értékeléseket. Mindenekelőtt azt erősíti meg, hogy Oroszország a több mint két és fél éve kezdett – Putyin elnök által „különleges műveletnek” nevezett – háborúban nincs győzelemre ítélve. Ellenkezőleg – mondta a szakértő – rámutat arra, mennyire nagy bajba sodorta magát Oroszország, amely a háború kezdete óta társadalmi válságba süllyedt és a gazdaság már katasztrofális állapotban van.

Nem kevésbé figyelemre méltó a további kilátások szempontjából az, amit Ukrajna számára ez a támadás jelent. Kiss Andrej úgy vélte, katona-technikailag zseniálisan szervezték meg az offenzívát. Úgy tudták eljuttatni a Kurszk körüli térségbe a technikát és a harcosokat, hogy szinte senki sem vette észre. Eközben meg tudták valósítani a szinte teljes hírzárlatot, az ukrán vezetés azóta sem kérkedik a hadisikerekkel, csak nagyon ritkán és szűkszavúan adnak tájékoztatást a fejleményekről. A szakértő szavai szerint ez nagy gond az elemzők számára, náluk nagyobb bajban csak az orosz hadvezetés van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.