2024. augusztus 11., vasárnap

KERÉK-BÁRCZY SZABOLCS: KAMALA HARRIS GYŐZELME A MAGYAR NEMZETI ÉRDEK

NÉPSZAVA
Szerző: KERÉK-BÁRCZY SZABOLCS
2024.08.11.


Joe Biden visszalépése az elnökjelöltségtől történelmi tett volt, ugyanis vele egyre kisebb lett volna a demokraták esélye a győzelemre, alelnöke előrelépésével viszont gyökeresen megváltozott a helyzet: a kormányzó párt immáron joggal reménykedhet az újrázásban. Márpedig Kamala Harris sikere – és Donald Trump bukása – nem csak az Egyesült Államok, de az egész nyugati világ, s benne Magyarország érdeke is.


Biden elnökségének mérlege a számok fényében egyértelműen pozitív: a Covid-válságból a világon a leggyorsabban kilábaló országban a gazdaság a legutóbbi negyedévben 2,8, a lakossági fogyasztás pedig 2,3 százalékkal növekedett, az infláció lassan, de folyamatosan csökken, s az előrejelzések szerint az év végére 2 százalékosra zsugorodik. A munkanélküliség a 2021-es év végi szinten, 4 százalékon áll, 2020 óta 15 millió új munkahely létesült, a jövedelmek enyhén meghaladták az árnövekedést, így a lakosság is érezheti, hogy az ország emelkedő pályán áll. A relatív magas kamatok mellett is ellenálló a gazdaság; a vállalatok befektetései és megtakarításai is nőttek az elmúlt időszakban. Az Egyesült Államok minden kétséget kizáróan a világ legerősebb, leginnovatívabb gazdasága. S ami a legfontosabb: stabil, kiszámítható a gazdaságpolitika, ami a jövedelemtulajdonosok, a bel- és külföldi befektetők és a családok szempontjából is kulcskérdés.

Összességében ugyanez a kép rajzolódik ki akkor, amikor Donald Trump teljesítményével vetjük össze Bidenét. A jelenlegi elnök alatt jóval több munkahely jött létre, mint elődje idejében, a gazdasági növekedés is magasabb volt az elmúlt négy esztendőben, mint az azt megelőző kormányzati ciklusban, az ipari termelés jelentősen megugrott a Biden-érában, ahogy a szolgáltató ipar és a vállalkozás-alapítási kedv is ekkor kapott szárnyra. Trump az alacsonyabb infláció melletti magasabb bérek és az olcsóbb lakásvásárlások terén könyvelhet el némi előnyt utódjához képest, bár ezeken a területeken az elmúlt egy-másfél évben Biden igyekezett fordítani a negatív trenden. Még a konzervatív szakmai műhelyek és orgánumok is arról értekeznek, hogy a bevándorlás serkenti az amerikai gazdaságot, sőt, bevándorlók nélkül az USA nem lenne képes fejlődni. Minden jel arra utal, hogy a lakosság és a vállalkozások jobban jártak Bidennel, mint Trumppal...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.