2024. augusztus 1., csütörtök

IDÉN MÁR LEGALÁBB NYOLC NŐT ÖLTEK MEG, ÉS ERRŐL BESZÉLNÜNK KELL

MÉRCE
Szerző: MÉRCE ÉS A PATENT EGYESÜLET
2024.08.01.


Idén már legalább nyolc nőt gyilkoltak meg férfiak Magyarországon. A nők elleni erőszak mindennapos hazánkban – a barátok, élettársak, férjek, exek által elkövetett bántalmazás gyakoribb, mint gondolnánk. Az áldozatokat azonban legtöbbször elrejti a négy fal, a „boldog család” képe, az „odaadó férj” álarca, a „magánélet szentsége”, de nem ritka az sem, hogy idegenek, nem közeli hozzátartozók használnak ki és bántalmaznak akár végzetesen rendkívül kiszolgáltatott helyzetű nőket. Szenvedésükhöz pedig sokszor maguk a hatóságok, bíróságok és a kormány is csak asszisztál. Nem menthető fel a rendszer, amikor a bántalmazó volt férje által megölt tamási nőről beszélünk, aki hiába kért távoltartást. És hangsúlyoznunk kell a rendszer felelősségét a Pátrohán rabszolgaként tartott, halálra vert, majd egy autóból kidobott nő borzasztó tragédiája kapcsán is.


Az állami szervek jelenleg sem megelőzni nem képesek rendszerszinten az áldozattá válást, sem hozzáértően kezelni a látóterükbe kerülő eseteket. A kormány pedig leginkább a születésszámok ösztönzése kapcsán foglalkozik a nőkkel, vagy legalábbis a méhükkel. De arra hosszú évek óta nincs épkézláb javaslata – még csak politikai akarat sem mutatkozik ennek a kidolgozására –, hogyan szorítaná vissza a nők elleni erőszakot.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy több mint 200 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban ma Magyarországon, és hogy kb. hetente egy bántalmazás gyilkosságba torkollik. A tragédiák többsége nem kap elég nagy visszhangot, vagy egyáltalán el se jut a nyilvánosságig, az pedig végképp nem elég köztudott, milyen gyakoriak ezek a gyilkosságok.

Szerintünk egyetlen megmenthető élet elvesztése is sok. Ahhoz, hogy mindez változzon, nemcsak az intézményeknek kell megváltozniuk, hanem a társadalmunknak is.

Ennek az egyik első lépése lehet, ha ezekre az esetekre nem elszigetelt drámákként tekintünk, hanem olyan közös, társadalmi problémaként, amely az erőszak más formáiban gyökerezik, és amely ellen együtt kell fellépnünk.

Ezért döntött úgy közösen a PATENT Egyesület és a Mérce szerkesztősége, hogy a tudomásunkra jutó nőgyilkosságok és gyerekgyilkosságok eseteit mostantól egy számlálóval tesszük láthatóbbá közösségimédia-felületeinken, felhívva a figyelmet a tragédiák sokaságára mindaddig, amíg maga a rendszer is fenntartja ezt az erőszakot. A 2014 óta férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját a Mérce oldalán eddig is vezettük...


Lásd még:

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek
06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma:
06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: jog@patent.org.hu)

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.