2024. augusztus 11., vasárnap

F-16-OSOK ÉS BÉRGYILKOSOK – MINDAZ, AMIT A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN LÁTNI FOGUNK, ÚJ SZAKASZT NYIT A HIDEGHÁBORÚS SZEMBENÁLLÁS KORSZAKÁBAN

NÉPSZAVA
Szerző: KISS ANDREJ
2024.08.11.



A legszövevényesebb hollywoodi trillerek forgatókönyvírói sem találhatták volna ki izgalmasabbra a világpolitika elmúlt néhány hetének történéseit. Volt itt annyi fordulat, az orosz-amerikai fogolycserétől a Hamász-vezér teheráni kivégzésén át a Trump elleni sikertelen merényletig és Biden visszalépéséig, hogy csak kapkodtuk a fejünket.


A párizsi olimpia hozhatott volna egy kis megnyugvást, de az ötkarikás játékokra is rányomta a bélyegét a feszültség. A francia informatikai rendszereket ért hekkertámadások mögött álló érdekelteket megnevezték a párizsi szakemberek, ahogy a megnyitó ünnepség nyomán nemzetközivé duzzasztott felháborodás legfőbb szítóit is. Az orosz érintettek természetesen tagadnak.

Ukrajna frontjain sem hallgattak el a fegyverek. Nem csillapodott az ütközetek hevessége, és a jelek szerint ezen a nyáron már nem is fog. Megérkeztek ugyanis Ukrajnába az első F-16-os vadászgépek. Nagyon sokan várták ezt a háború menetét jelentősen befolyásoló történést. Kijevben abban bíznak, hogy a negyedik generációs vadászgépek bevetésével visszafordíthatatlanul kezdetét vette az ukrán haderő fejlesztésének legjelentősebb szakasza. Ha csak arról lenne szó, hogy a lelőtt MIG-ek helyett ezentúl amerikai F-16-osokon repkednek az ukrán pilóták, senki sem jönne izgalomba. Moszkvában különösen nem, mivel

abban mindkét fél szakemberei egyetértenek, hogy egy orosz SZU-35-ös legyőzne egy F-16-ost egy elképzelt légi párbajban.

Csakhogy az ilyen egy az egy elleni ütközetek legfeljebb a népszerű számítógépes szimulátoros játékprogramokban fordulnak elő. A valóság ennél sokkal összetettebb.

A bevetésre induló F-16-osok – a megtervezett feladat függvényében – szinte mindig párban dolgoznak. A két F-16-os vadászgép egy nagyon sokszereplős rendszer egyik, igaz, legfőbb feladat-végrehajtó párosaként indul vadászni. A SZU-35-ös fedélzeti radarja elvileg nagyobb hatótávolságú, így már azelőtt képes lehet bemérni az ellenséget mielőtt megjelenne annak radarján. Sőt, az oroszok szempontjából még az is reménykeltő lehet, hogy a SZU-35-ös levegő-levegő rakétája, a P-37 hivatalosan 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Az ukrajnai harcok során ilyen rakétával 213 kilométerről már lőttek le ukrán MIG-29-et. Vagyis az orosz pilótáknak elvileg nem okozhat gondot az F-16-osok lelövése.

Az előbbi okfejtés legfontosabb szava az elvileg, mivel az alapos kiképzésen átesett ukrán vadászpilóták nem háttal ülve, sisak nélkül fognak séta-repülni. Ezt egy tapasztalt vadászpilóta fogalmazta meg, kiegészítve azzal, hogy egy F-16-os, élvezve a legmodernebb rádióelektronikai támogatást, félelmetes előnyökkel okozhat meglepetést az oroszok Storm (Vihar) különleges alakulatának. Az orosz légierőn belül ezt az egységet állítólag kifejezetten azért hozták létre, hogy levadásszák az ukrán F-16-osokat. Ebbe a hónapokkal ezelőtt felállított egységbe integrálták a legtapasztaltabb vadászpilótáik kiszolgálására a speciális radar- és rádióelektronikai technikákat, és az ukrajnai repülőterek ellen dolgozó felderítő drónokat. Jelenleg az orosz vezetés legfőbb vágya, hogy vizuális bizonyítékokkal alátámasztva bemutathassa a világnak legalább egy F-16-os lelövését. Ne legyen kétségünk, ez valamikor megtörténik, mivel a háborúkban még az ilyen drága haditechnika is fogyóeszköznek számít. De addig is, mindaz, amit a következő hónapokban látni fogunk, új szakaszt nyit a hidegháborús szembenállás korszakában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.