2024. augusztus 16., péntek

ÉVI EGYMILLIÁRD FORINTNÁL IS TÖBBET KÖLTENEK IRODA- ÉS INGATLANBÉRLÉSRE A MAGYAR PARLAMENTI KÉPVISELŐK - KILENCVENNÉL IS TÖBB HONATYÁNAK FIZETJÜK A LAKHATÁSÁT.

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2024.08.16.


Tavaly június végétől idén nyár közepéig összesen csaknem 526 millió forintért béreltek irodát országgyűlési képviselők. A lakástámogatásra ugyanebben az időszakban több mint 532 milliót fordítottak az államkasszából – derült ki lapunk közérdekű adatigényléséből, amelyet az Országgyűlés sajtóirodájának küldtünk.

Összesen 63 képviselő élt az irodabérlés lehetőségével. A legnagyobb összeget


a Párbeszédből idén tavasszal kilépő Berki Sándor költötte, 2023-ban kicsit több, mint 11 milliót.

Őt követik a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai, Vadai Ágnes, Oláh Lajos, Gyurcsány Ferenc, és Sebián-Petrovszki László. egyaránt 10 millió feletti összeggel. A végösszeg egyébként nem feltétlenül egy iroda bérlésével jön ki, – derült ki a Parlament Üvegzsebében található szerződéslistából – Berki Sándor neve alatt például három iroda van, ebből a legnagyobb az első kerületi Batthyány utcában egy 126,5 négyzetméteres helyiség. Az épület egyébként a párt székhelye is egyben. A nógrádi politikusnak van Salgótarjánban és Balassagyarmaton is irodája.

A legdrágább bérleti díjakat a Demokratikus Koalíció fizeti, havonta 700-850 ezer forint közötti összegeket.

A fideszes képviselők egyáltalán nem élnek ezzel a lehetőséggel, a Blikk tavalyi cikkéből kiderült, 2022 legvégén a párt egyhangúan mondta le az összes irodabérlési szerződését. Egészen addig egyébként több helyiség állt a rendelkezésükre, mint a többi pártnak együttvéve. A lap megkérdezte ennek okát, a válasz szerint a képviselői irodákat a párt bérli. 
A háttérben állhat az a jogszabály is, miszerint

ha a képviselők lemondanak valamely juttatásról (vagy annak egy részéről), annak összege a frakcióhoz vándorolhat.

Ami a lakásbérléseket illeti, abból már minden frakció kiveszi a részét. 2023-ban összesen 93 képviselő élt a 199-ből ezzel a lehetőséggel, 2024. január és június vége között pedig 90. A lapunk által vizsgált ingatlanok mind Budapesten találhatóak. A legnagyobb értékben,

a KDNP-s Szászfalvi László bérel egy 85 négyzetméteres lakást, amelyért havi 511 ezer forintot fizet az államkassza.

Ez 2023-ban kicsivel több mint 6 millió forintot jelentett, a második helyen nyolcas holtverseny alakult ki, öt fideszes, egy jobbikos, egy DK-s és egy mi hazánkos képviselő is pontosan 5 528 880 forintért bérelt lakást 2023-ban.

Mindez havonta 460 740 forintos bérleti díjat jelent.

A fideszes Jakab István járt a legjobban, aki ezért az árért 169 négyzetméteres lakást kapott, míg a DK-s Sebián-Petrovszki Lászlónak 130, Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk elnökének 108 négyzetméteres ingatlan jutott. Tessely Zoltán, a bicskei székhelyű Fejér megye 3.választókerületének országgyűlési képviselője 92 négyzetmétert kapott a közel fél milliós havi bérleti díjért. A jobbikos Sas Zoltán viszont egy 58 négyzetméteres ingatlanért fizet ugyanennyit.

Ezek az összegek bőven meghaladják az átlagos lakásbérleti díjakat. Az Ingatlan.com adatai szerint a fővárosi kiadó lakások átlagára havonta 270 ezer forint körül alakul. A portál összegzése szerint ez kerületenként persze eltérhet, a legdrágább a Parlamentnek helyet adó V. kerület, ahol az átlag havi 380 ezer forint volt, míg a II. kerületben 373, az elsőben pedig 350 ezer forintot kértek egy hónapnyi lakhatásért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.