2024. augusztus 14., szerda

ESÉLYT KAPTAK A DEMOKRATÁK KAMALA HARRISSZEL

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANN
2024.08.14.


A jelenlegi, drámaian új helyzetben kevéssé lehet megmondani, ki nyeri az amerikai elnökválasztást. Pedig mielőtt a vezető jelöltre, Donald Trumpra rálőttek és Joe Biden elnök feladta újraválasztási kampányát, politikai szakértők és választók, pártállásuktól függetlenül úgy látták, hogy nem lehet Trumptól elvenni a győzelmet. Nem csak azért, mert demagógiája igen hatásos, hanem azért is, mert Joe Biden egyre gyengébb. Kamala Harris színre lépésével a helyzet alapvetően megváltozott: immár egy nő, ráadásul színes bőrű és vetélytársánál évtizedekkel fiatalabb áll szemben a szexuális erőszak és más bűncselekmények miatt elítélt Trumppal. Harris óriási lendületet adott a demokraták kampányának és növelte esélyeiket a sikerre, de kérdés, ez a lendület kitart-e még majd' három hónapig.


Trumpék arra építették hosszú és a közelmúltig sikeres kampányukat, hogy egy öreg, roskatag embert kell legyőzniük. Most Trump a legidősebb a főszereplők között. Megpróbálták Harrist mint esélytelent kinevettetni hallgatóságukkal, de az alelnök derűlátó kacagása, ami láthatóan bosszantja Trumpot, visszájára fordította a helyzetet. Hozzátehetjük még, hogy Trump alelnökjelölt-választása, J.D.Vance, az első hetekben teljes kudarcnak bizonyult. Hűséges fegyverhordozója távolról sem annyira sikeres, mint várták.

Kamala Harris egyedülálló jelenség a maga nemében. Színes bőrű nő, fekete apával, indiai anyával, keménykezű bűnüldözőként ismert jogász. Nem hasonlítható össze a választási dráma egyik szereplőjével sem. Neki és támogatóinak az a feladatuk, hogy jó értelemben véve „eladják” ezt a sajátos embert és meggyőzzék a választókat, hogy ha nem is tökéletes, de a posztját tisztességgel és szakértelemmel ellátó vezetője lehet az országnak. Ebben a törekvésben kitűnő lépésnek bizonyult a közép-nyugati fehér politikus, Tim Walz kiválasztása alelnökjelöltnek, aki a sajátos Harristől eltérően, egyfajta jellegzetes amerikai – ráadásul rokonszenves ember és jó szónok is. Harris abban is biztos lehet, hogy szolidáris társa lesz és soha nem fogja megkérdőjelezni a nő-elnök vezető szerepét...


Lásd még:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.