2024. augusztus 28., szerda

ÉHEZZEN-E AZ ISKOLÁS, HA A CSALÁD JÖVEDELME KISEBB A STATISZTIKAI ÁTLAGNÁL?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.08.29.


Felháborodott szülők hívták fel szerkesztőségünket, és arról panaszkodtak, annyira megdrágult az iskolai menza, hogy sokan már csak ebédre fizetik be gyermekeiket. Sőt volt olyan is, aki azt mondta, inkább otthon főz és a nagyobb gyerekek tanítás után hazamehetnek enni, kihagyják a napközit vagy a tanulószobát, mintsem befizessék a drága menzát. Ugyanakkor voltak olyanok is, akik nem tudnak otthon főzni, ezért kénytelenek az iskolai menzára hagyatkozni.


Napokon belül kezdődik a 2024/2025-ös iskolai tanév, már osztják a tankönyvcsomagokat, és most derül ki az is, mennyibe fog kerülni a menza az oktatási intézményekben. Az iskolai étkeztetés és annak ára már tavaly is szóba került, mert akkor is megdöbbentő volt, hogy a háromszori étkezés térítési díja átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehetett gyermekenként. Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke akkor az Inforádiónak elmondta, hogy az ár az önkormányzatoktól és a közétkeztetőktől függ, de van egy törvény, amely nem engedi, hogy az ár nagyobb legyen, mint az ételekhez használt alapanyagok ára. „Ahol önkormányzat üzemelteti a közétkeztetést, ott azonnal jelentkeztek a piaci hatások, ahol kiszervezett formában működik, ott szerződés függvénye, hogy a szolgáltató mikor tud áremelkedést érvényesíteni az önkormányzattal szemben" – magyarázta Páger Zsolt.

Ha a 2023/2024-es tanévben a középárat nézzük, akkor az a 17 ezer forintos tízórai–ebéd–uzsonna csomag egy kétgyerekes családnak már 34 000 forintos havi költséget jelentett. Bár lehet, hogy ez nem okozott volna akkora gondot, ha a KSH által közzétett bruttó átlagbérrel valóban rendelkezne minden szülő. Az is, aki egyedül neveli gyermekét és az is, akit rokkanttá nyilvánítottak vagy éppen nyugdíjas lett. Ámbár utóbbi gyermeke valószínűleg már nem jár olyan iskolába, ahol be kéne utána fizetni a menzát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.