2024. augusztus 29., csütörtök

EGY REJTÉLYES MAGYAR VÁLLALKOZÓ PAPÍRON TIZENÖTSZÖR GAZDAGABB MÉSZÁROS LŐRINCNÉL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2024.08.29.


„Hibernált állapot a tulajdonosi cél elérése érdekében, ezért nem lehet bevétele és költsége sem, így adóalapja sem”. Ez az első mondata a két talán legfurcsább magyar cég szó szerint megegyező 2023-as beszámolójának. A dokumentumok mindössze egyoldalasak, pedig lenne mit magyarázni az éves jelentésekben. A vállalatok ugyanis hivatalos céges irataik és beszámolóik alapján külön-külön is ezermilliárdos nagyságrendű vagyonnal rendelkeznek. Ráadásul a tulajdonosuk is ugyanaz, aki ez alapján Európa ötödik, a világ 36. leggazdagabb embere kellene, hogy legyen, akkora vagyonnal, ami másfélszer nagyobb, mint az ismert 100 leggazdagabb magyaré együttvéve.

Nem hiba

Ha nem is túl gyakran, de évről-évre rendszeresen előfordul, hogy egy-egy cég elvéti a nagyságrendeket a beszámolójában. Ilyenkor ráadásul jellemzően nem is egy nagyságrendet tévednek a könyvelők, hanem egyből hármat, általában azért, mert a kimutatások fejlécében szereplő ezer forintos mértékegység helyett forintban adják meg az érintett cég számait.

Egy-egy ilyen tévedés a vállalati rangsorokat is meg tudja borítani. Gondoljunk csak bele: még ha egy nem túl nagy, 300-400 milliós forgalmú cég játssza ezt el, a beszámolójában akkor is százmilliárdos nagyságrendű árbevétel jelenik meg, márpedig ilyen méretű vállalatból alig néhány tucat van az országban. Azaz egy társaság a semmiből ugrik a legnagyobb 50-100 magyar cég közé egy egyszerű elírás miatt.

Egy ilyen hiba volt az első gondolatunk, amikor megláttuk a korábban teljesen ismeretlen Donor Zrt. számait.

A vállalatban ugyanis a tavalyi beszámoló szerint 2023 végén 6534 milliárd forintnyi vagyon volt,

amivel, ha nem is a legnagyobb mérlegfőösszegű gazdasági társaság Magyarországon, de egész biztosan top 10-es. Mindezt úgy, hogy a céget tavaly november végén alapították, és egy zuglói ikerház egyik felébe van bejegyezve az M3-as bevezetője mellett. Ráadásul – ahogy a bevezetőben idézett mondatból is kiderül – bevételei, kiadásai, sőt a jelek szerint alkalmazottai sincsenek. Hibernált állapot jogilag nem létezik, és erről az egyoldalas kiegészítő mellékletben is mindössze annyi derül ki:

„biztosítja, hogy a cégek ökológiai lábnyomai ZÉRÓK legyenek”


Mindezek alapján nagyon úgy tűnt, hogy a 6500 milliárd feletti vagyon csak valami elírás lehet. De nem az...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.