2024. augusztus 23., péntek

EGY HIBA MIATT SOKAKNAK NEM JÁR A JUBILEUMI JUTALOM – A STÁTUSZTÖRVÉNY ÍGY TESZI KISZÁMÍTHATATLANNÁ A TANÁROK BÉRÉT - „RAVASZ” MÓDON SPÓROL A BELÜGYMINISZTÉRIUM.

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2024.08.12.


Amitől tavasszal még csak féltek a pedagógusok, az nyárra biztos lett: több száz, akár több ezer tanár esik el a jubileumi jutalmától a státusztörvény miatt. Az érintett pedagógusokat kettő, három vagy akár öt havi bérrel megegyező juttatással rövidítette meg a belügyminisztérium. Az eset kapcsán Totyik Tamással, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökével és Nagy Erzsébettel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivőjével beszéltünk.

Nekik egy baki, a pedagógusoknak több százezer forint kiesés

A pedagógusoknak szabály szerint kettő, három vagy öt havi bérnek megfelelő jubileumi jutalom – új nevén köznevelési foglalkoztatotti jutalom – jár 25, 30 illetve 40 év tanítás után. Korábban, a státusztörvény előtt csak az állami intézményekben eltöltött idő számított, az egyházi és magánintézményekben ledolgozott évek nem. Január 1-től azonban a nem állami iskolákban eltöltött idő is számít.

Az elsőre megsüvegelendő változtatásnak azonban komoly hátulütője van. Mert sokan

január 1. előtt még nem voltak, január 1-től, az új számítás miatt már nem jogosultak a jutalomra.

Ugyanis a törvény szerint a jutalmat a 25., a 30., és a 40. év elérésének napján kell folyósítani. Azaz sokan korábban, a régi számítás szerint még nem érték el a szükséges éveket, az új számítás szerint pedig már túl is lépték, így örökre elestek a jutalomtól. Ha szerencséjük van, a következőt majd megkaphatják – ha eddig nem lesz újabb változtatás.

Az idei tanév végéhez közeledve többen írásbeli kérdéssel fordultak a tankerületükhöz és a belügyminisztériumhoz a jutalom kapcsán. Néhány választ Hadházy Ákos országgyűlési képviselő tett közé, ezekből kiderült, hogy a számítás megváltozása miatt valóban elesnek a juttatástól. Hadházy információi szerint csak egy Facebook-csoportban 469 „hoppon maradt” pedagógus jelezte az őt ért hátrányt. Pontos számot azonban nem tudni, ugyanis hiába kérdezett rá írásban a belügyminisztériumnál a képviselő, ott nem rendelkeznek az adatokkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.