2024. augusztus 23., péntek

EGY ÉVE TÁROLJÁK ILLEGÁLIS RAKTÁRAKBAN A SUNGEEL KFT. VESZÉLYES AKKUHULLADÉKÁT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BODNÁR ZSUZSA
2024.08.22.


Akkugyárakból és a bátonyterenyei akkufeldolgozóból származó, hulladékkal teli újabb hordókra és fekete porral teli zsákokra bukkantunk azokon a vidéki helyszíneken, ahol már egy éve folyik az illegális raktározás. A veszélyes anyagok több helyen tűzvédelem nélküli, nyitott raktárakban vagy a szabadban vannak. A hatóságok szerint több intézkedés is „folyamatban van”, eddig azonban nem történt semmi érdemi változás. Videóriport.


Tavaly nyáron elsőként az Átlátszó számolt be arról, hogy több magyarországi helyszínen tárolnak engedély nélkül akkumulátorgyártásból származó hulladékot. A maró vegyszerszagot árasztó, veszélyes anyagokat paradicsomos hordókba tették, és faluszéli, elhagyatott ipari telephelyeken vagy raktárakban rejtették el.

Az egyik ilyen helyszín a Mátra tövében lévő, szőlő- és bortermesztéséről híres Abasár, ahol az egykori szovjet laktanya épületeiben 11 000 hordónyi, összesen 1700 tonna veszélyes hulladékot helyeztek el. Az abasári illegális raktározást és a hatóság által megállapított környezetveszélyeztető állapotot azonban az elmúlt egy év során nem sikerült felszámolni, sőt, a helyszínen most újabb vegyszerszagú hordókra bukkantunk.

Pedig korábbi cikkeink hatására az illegális raktározást végző egyéni vállalkozót, Karácsony Tibor Lászlót százmilliós bírsággal sújtotta a Heves megyei kormányhivatal. Egy ekkora büntetés hatására joggal remélhettük, hogy az illegális hulladék eltűnik a településről, de tévedtünk.

Bár a Kormányhivatal eddig összesen 50 alkalommal szólította fel Karácsony Tibor Lászlót a hulladék elszállítására, ez nem vezetett eredményre. Annak ellenére sem, hogy a felszólítások mellé minden egyes alkalommal félmilliós végrehajtási bírságot is kiszabtak a vállalkozóra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.