2024. augusztus 2., péntek

DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG: PÉTERFALVI UTÓLAG MÓDOSÍTOTTA A NYILATKOZATÁT, MIUTÁN ROGÁNÉK KIFOGÁSOLTÁK

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2024.08.02.


Nagyon fontos a kormánynak a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) minél zökkenőmentesebb megvalósítása. Ennek kockázataival egy februári cikkünkben foglalkoztunk, amelynek megjelenése után olyan történt, amivel még nem volt dolgunk: a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda helyreigazítást kért, majd szinte ugyanakkor Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke utólagosan megváltoztatta nekünk adott nyilatkozatát – pont azt, amellyel kapcsolatban Rogán minisztériumának kifogása volt. Nyom nélküli egyeztetések, mindenre rábólintó adatvédelmi biztos, a valódi kockázatokkal nem foglalkozó minisztérium kíséri a DÁP létrejöttét, miközben a rendszerváltás óta nem nyúltak bele ilyen drasztikusan és korábban alkotmányellenesnek minősülő módon abba, hogyan kezelhetik az állampolgárok szinte minden adatát.


Akár már 2026-ban elindulhat a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), amellyel minden, állammal és közszolgáltatóval kapcsolatos ügyünket a mobilunkon lehet majd intézni. A teljes program Rogán Antal felügyelete alatt zajlik. Februári cikkünkben azt jártuk körbe, ki profitálhat a sokmilliárdos fejlesztésből, valamint azt mutattuk be, milyen visszaélésekre adhat lehetőséget egy ilyen program.

Az látszik, hogy a kormánynak kiemelten fontos a DÁP minél hamarabbi megvalósítása: módosították miatta az Alaptörvényt, tavaly év végén Rogán Antal egy olyan háttérbeszélgetést is tartott róla, amelyre a kormánytól független sajtó képviselői is kaptak meghívót (a Szabad Európa nem volt közöttük). Nyáron a belügytől a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához került a személyiadat- és lakcímnyilvántartás és az útlevélkiadás.

Ha megvalósul a DÁP, az egy minden eddiginél hatékonyabb kampányeszközt ad Rogán kezébe, adatvédelmi szempontból pedig különösen aggályos lehet. A programban benne rejlik a teljes megfigyelés lehetősége és az, hogy akár egy banki ügyintézésnél is hátrányba kerülhetünk. Adatainkat majdnem lehetetlen lesz töröltetni, ráadásul hiába hangsúlyozzák, hogy a használata önkéntes lesz, a törvény szövegéből ennek épp az ellenkezője következik. Minderről itt írtunk részletesen.

Péterfalvi Attila hirtelen másképp kezdett emlékezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.