2024. augusztus 2., péntek

CSAK AZÓTA VESZEKSZIK AZ UKRÁNOKKAL AZ OLAJON A MAGYAR KORMÁNY, HOGY SZIJJÁRTÓ TALÁLKOZOTT LAVROVVAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.08.02.


Az ukránok azt állítják, hogy nem zártak el egy csepp olajat sem a százhalombattai és a pozsonyi finomítók elől. A magyar és a szlovák kormány szerint viszont elzártak egy csomót, és válaszul szankciókkal fenyegetik Kijevet. A vita jóval az ukrán döntést követően, viszont éppen azután robbant, hogy a magyar és az orosz külügyminiszter New Yorkban tárgyaltak.


A magyar és a szlovák kormány hetek óta élesen támadja Ukrajnát, mert Volodimir Zelenszkij elnöki rendelettel szankció alá helyezte a Lukoil nevű orosz olajvállalatot. Magyarországon és Szlovákiában is nagyon magas rangú politikusok állítják, hogy az ukrán elnök rendelete nyomán üzemanyaghiány, de legalábbis jelentős áremelkedés jöhet szeptemberre, ha sikerülne drágább forrásból pótolni a szankció miatt kieső mennyiséget.

A két ország főként Oroszországtól vásárol olajat, a Barátság vezeték déli ágán, amely átmegy Ukrajnán. A vezetéken érkező orosz olajnak összesen mintegy 40 százalkát a Lukoiltól vásárolják, és az új ukrán rendelet megtiltja a Lukoilnak, hogy az áruját keresztül vigye Ukrajna területén. Tehát az intézkedés nagyon sok olajat vesz el a két országtól – állítják a budapesti és a pozsonyi kormány illetékesei is.

Az ukrán kormány viszont azt állítja, hogy egy csepp olaj áramlását sem akadályozták meg a két ország irányába, és Zelenszkij szankciós rendelete nem is okozhat ellátási problémát. Ukrán kormányközeli forrástól egy angol nyelvű háttéranyagot kaptunk a helyzetről, amely szerint a szállítmányok júliusban csökkentek ugyan Szlovákia és Magyarország felé, de a kiesett mennyiséget orosz oldalról mondták le. Konkrétan az orosz olajvezetékeket üzemeltető állami vállalat, a moszkvai székhelyű Transznyeft...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.