2024. augusztus 26., hétfő

AZ ORBÁN-KORMÁNY INSPIRÁLTA, DE UTÓBB KÉNYELMETLENNÉ VÁLT TRUMPÉK 2025-ÖS TERVE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2024.08.22.


Az amerikai elnökválasztási kampány egyik fő témája lett az a politikai projekt, amely megtervezésében a magyar kormányhoz is közel álló személyek is részt vettek, és több helyen is az Orbán-kormány hatalomkoncentrációját idézi. A közelmúltban kiszivárogtak a projekthez tartozó, belső használatra szánt oktatóvideók, ezeken több olyan személy is megjelenik, akik az Orbán-kormány háttérszervezeteivel is együtt dolgoztak.


„Semmit sem tudok a Projekt 2025-ről, fogalmam sincs, ki áll mögötte. Nem értek egyet néhány dologgal, amit mondanak, és néhány dolog, amit mondanak, teljesen nevetséges és abszurd” – ezekkel a szavakkal határolódott el júliusban Donald Trump republikánus elnökjelölt attól a programtól, amit több korábbi stábtagja és a Republikánus Párt több prominens háttérembere készített.

A Projekt 2025 Donald Trump újraválasztása esetén lépne életbe, célja az amerikai államigazgatás konzervatív szellemiségű átalakítása, és az állami intézmények feltöltése politikai alapon kiválogatott káderekkel.

A Projekt 2025-öt 2022-ben kezdte el kidolgozni a Heritage Foundation, az amerikai jobboldal egyik legfontosabb think-tankje, akkor még Trump személyes támogatásával. A Heritage Foundationnel tavaly az Átlátszó is foglalkozott, hiszen a nagy múltú think tank az elmúlt években fontos partnere lett a Fidesz amerikai hálózatépítésének is.

A Heritage Foundation együttműködik a magyar kormánypárt nyugati lobbiszervezetével, a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda által támogatott Batthyány Lajos Alapítvánnyal. A Heritage több, a Projekt 2025-ben is részt vevő munkatársa pedig más fideszes háttérszervezetekkel – a Mathias Corvinus Collegiummal és az Alapjogokért Központtal – is együtt dolgozott.

Az orbánizmus exportja

A New Republic cikkében olvashatunk róla, hogyan alakult át az eredetileg a reagani neokonzervatív elveket (a kormány hatalmának csökkentését, a keleti diktatúrákkal szembeni agresszív külpolitikát) hirdető Heritage Foundation szellemisége Trump színre lépése után. A folyamat Kevin Roberts 2021-es elnökké válásával tetőzött, aki nem titkoltan követendő példát látott a magyar kormány politikájában.

2022-ben a Heritage együttműködési megállapodást írt alá a Danube Institute-tal, amely valójában az állami finanszírozású Batthyány Alapítvány projektje.

2023 decemberében már a Heritage Foundation volt annak a nemzetközi konferenciának a házigazdája, ahol az Orbán-kormányhoz köthető szereplők (a portál értesülései szerint a washingtoni magyar nagykövetség és a Külügyi Intézet munkatársai) a meghívott amerikai kongresszusi képviselőknél próbálnak lobbizni annak érdekében, hogy azok szavazatukkal akadályozzák meg a Biden-adminisztráció Ukrajnának tervezett katonai segítségnyújtását...


Lásd angolul:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.