2024. augusztus 19., hétfő

AZ ERŐK ELVONÁSA AZ EGYIK FŐ CÉL, DE AZ OROSZ LAKOSSÁG INGERKÜSZÖBÉT IS ÁTÜTÖTTE AZ UKRÁNOK KURSZKI BETÖRÉSE

TELEX
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2024.08.18.


Ukrajna augusztus 6-án betört Oroszország kurszki térségébe, a Kreml borzasztó zavarban van, nagyon lassan reagált a szinte akadálytalan ukrán előrenyomulásra, ami a saját képét a biztonságra építő Vlagyimir Putyin elnöknek is pofon. Azonban az orosz erők átcsoportosításának kikényszerítésében csak részleges sikert értek el az ukránok, a donyecki frontról egyelőre nem irányítottak át orosz csapatokat.

Kelet-Ukrajnában az orosz hadsereg folytatja a felőrlő előrenyomulást Csasziv Jar és Pokrovszk felé, ezért az ukránok sokat is kockáztatnak a kurszki akcióval. A Nyugatról kapott F-16-os repülők is szolgálatba álltak Ukrajnában, azonban az még időbe telik, hogy ténylegesen éreztessék hatásukat. Rácz Andrással, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójával, Oroszország-szakértővel beszéltük át az orosz–ukrán háború alakulását.

Célok: tehermentesítés, presztízs, morál


Ukrajna oroszországi betöréséről Rácz András azt mondta, az ukránok eddig péntekig maximum 1000 négyzetkilométert foglaltak el. Összevetésül: csak Kurszk megye 30 ezer négyzetkilométer körüli terület, és ez egy kisebb orosz megyének számít, így elmondható, hogy „nagyon pici terület, amit eddig elfoglaltak az ukránok”. A térség terepe nehéz, szabdalt, erdők, folyómedrek, mély szakadékok tarkítják, rengeteg tó és mocsár is van errefelé, „nem egy könnyen járható terület”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.