2024. augusztus 11., vasárnap

A VAS ÉS ACÉL ORSZÁGA 2.0: AKKUMULÁTORGYÁRAK ÉS ATOMERŐMŰVEK REFLEKTORFÉNYBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2024.08.10.


Hosszú hónapok után kollégánk kiszabadult orosz börtönéből. Mi lesz a Duna élővilágával, ha beindul Paks II.? Miért ragaszkodik a kormány az adófizetők rengeteg pénzét felemésztő akkugyár-nagyhatalmi elképzeléseihez? A hét legnézettebb videóiból és podcastjaiból válogattunk.


A Dunán egyre gyakoribbak az alacsony vízállásos időszakok, ami elég nagy probléma Pakson, mert az atomerőmű reaktorait a Duna vize hűti. A hűtéshez másodpercenként száz köbméter Duna-víz kell, azaz naponta 8,5 millió köbméter, amivel csaknem 3500 versenymedencét lehetne megtölteni. A tervek szerint 2030-tól a 2050-es évekig Paks I. és Paks II. egyszerre üzemelne, ezzel pedig a hűtővízigény másodpercenként több mint duplájára, 220-240 köbméterre emelkedne. Közben a folyóba visszajuttatott hűtővíz átlagosan 8 Celsius-fokkal melegebb, mint amit a reaktorhoz kiszivattyúznak. Paks I. és Paks II. együttes működése esetén azonban még melegebb lenne a visszajuttatott hűtővíz, aminek környezetvédők szerint katasztrofális hatása lenne a Duna élővilágára.

Az akkumulátorgyárak állami támogatása rengeteg közpénzt emészt fel, sok vendégmunkás fog dolgozni bennük, a kormány pedig tíz évre kifizeti a bérüket. A gyárak kedvéért három gázüzemű erőmű épül, és a környezetvédelmi szabályokon is lazítottak – mondja Bucsky Péter, a G7 újságírója...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.