2024. augusztus 28., szerda

A MAGYAR KÜLÜGY CÉGÉNEK IRODAVEZETŐJE ÉS AZ OROSZ BELÜGY HIVATALOS BESZÁLLÍTÓJA VOLT AZ AMERIKÁBAN CSEMPÉSZÉSÉRT LETARTÓZTATOTT FÉRFI ANYJA

444.HU
Szerző: KAUFMANN BALÁZS
2024.08.29.


- Horváth Bence, azaz Bence Horvath katonai minőségű rádiótechnikát akart Amerikából Oroszországba csempészni az ellene folyó nyomozás szerint.

- Horvath anyja is foglalkozott ugyanilyen rádiók Oroszországba exportálásával.

- De az anyuka mást is csinált: ő volt a magyar külügyminisztérium háttérintézményének moszkvai irodavezetője.

- Dubaji cég, Panama Papers és az orosz társkereső Borisza, aki Bence.

Kedden egy amerikai ügyészségi közleményből derült ki, hogy letartóztattak egy Horváth Bence nevű 46 éves férfit San Franciscóban, a vádak alapján azért, mert „másokkal együtt összeesküdött amerikai eredetű rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására orosz kormányzati végfelhasználók számára”. Ugyanekkor felkerült a Courthousenews oldalára egy jegyzőkönyv is, amely a Homeland Security Investigations (HSI) nevű ügynökség egyik különleges ügynökének vallomása alapján ismerteti, mire jutott a nyomozás, ami alapján letartóztatását elrendelte a bíróság.

Ezek alapján az információk alapján azonosítani tudtuk a magyar állampolgárságú, legalább húsz éve Spanyolországban élő férfit. Segítségünkre volt az is, hogy nem sok Horváth Bence nevű ember él Spanyolországban, akik lakhelyüket a Facebookon is megosztják. LinkedIn-en, spanyol cégiratokban, sőt helyi újságcikkekben is ráleltünk, majd egy családtagja által megosztott fotó alapján nem várt fejleményre jutottunk.

Kiderült, hogy nagyon közeli rokonságban áll a magyar külügyminisztérium háttérintézményének irodavezetőjével. Ráadásul ez a rokon volt korábban az orosz belügy hivatalos beszállítója éppen annak a gyártónak, akinek a termékeit most Horváth is be akarta csempészni a szankciók ellenére.

Munkánk során kizárólag nyílt forrásból elérhető információkkal dolgoztunk. A letartóztatott férfi nevét az amerikai ügyészség hozta nyilvánosságra, ennél több személyes adatát felismerhetően nem fogjuk közölni mi sem ebben a cikkben.
Bensz Horvath, a spanyol vállalati elnök

A múlt héten San Franciscoban letartóztatott Horváth Bence, vagy ahogy minimum két évtizede használja a nevét, Bence Horvath (és amit angolosan „Bensz”–nek ejt bemutatkozáskor) 2004 óta a saját cégeit irányítja Spanyolországban. Akkor, huszonhat évesen alapította az elsőt, egy marketing ügynökséget, majd 2009-ben nagyot dobott: megvett egy futárcéget. Ez nagyon fontos projektje lett, hét éven át ezzel foglalkozott. Számos interjút adott a spanyol médiában ő is és a beosztottjai is, amelyekben olyanokról beszéltek, hogy a nagy vállalatok, a DHL és a GLS versenytársává válnának Spanyolországban. A vállalati elnöki pozíciója az identitása része lett, számos fotó készült róla a jellegzetes piros autók előtt és amikor 2014-ben Alaszkában motorozott, a cége piros logója is ott volt a motorja orrán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.