2024. augusztus 3., szombat

A KORMÁNY HAJMERESZTŐ LÉPÉSEKKEL ZÜLLESZTI TOVÁBB A MAGYAR OKTATÁSI RENDSZERT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.08.03.


Megtörtént, amit megígértek. Egy hónappal az iskolakezdés előtt, tegnap a Honvédelmi Minisztériumhoz ment az aHang, hogy a Szülői Hanggal közösen átadják petícióikat. Tiltakozásukat az váltotta ki, hogy júniusban a kormány elfogadott egy jogszabályt, amely szerint 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is. Csakhogy a szülők úgy vélik, „a jövő nemzedékét a pedagógusok nevelik. A katonák legfeljebb rabszolgákat, jobbágyokat, „parancsra tettem” bábukat idomítanak.”


Ahogy arról előzetesen a Hírklikk is beszámolt, az aHang munkatársai a petíció átadása előtt az ELTE Bölcsésztudományi Karától a minisztériumig elhúztak egy kézikocsit, rajta olyan könyvekkel, amelyeket az aHang képviselői szerint minden pedagógusnak, oktatási dolgozónak ismernie kell. A séta alatt Tóth Enikő, az aHang kampányigazgatója és munkatársa, Soltész Luca Flóra különböző beszélgetőpartnerekkel – Törley Katalin (Tanítanék Mozgalom); Merucza Tibor Alex (ADOM Diákmozgalom); Miklós György (Szülői Hang) – tárták fel az oktatás problémáit. Az erről szóló videókat itt nézhetik meg.

A két tiltakozó szervezet petícióját több, mint 20 ezren írták alá. Átadásakor az aHang aktivistái különböző transzparensekkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a katonák iskolába vezénylése helyett mivel lehetne javítani az oktatás helyzetén. Szalóki Viktor, az aHang szóvivője arról beszélt, hogy bár az utóbbi időszakban az oktatás témája kevésbé van jelen a közbeszédben, a problémák és az évtizedes mulasztások nem oldódtak meg egyik napról a másikra. Mint mondta: „a kormány egyre hajmeresztőbb lépésekkel zülleszti tovább a magyar oktatási rendszert. Erre tökéletes példa az a nemrégiben elfogadott jogszabály is, amely ellen a mostani akciónkkal is tiltakozunk. Minden szakmai szempontot figyelmen kívül hagy az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is. Hiába jelezték már a legelején a szakmai szervezetek, hogy ez elfogadhatatlan, a kormány még csak nem is reagált rájuk” – összegezte mondandóját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.