2024. augusztus 11., vasárnap

A KORMÁNY AZ OROSZOK BEENGEDÉSÉVEL MEGINT SZEMBEMEGY AZ UNIÓVAL

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANN
2024.08.11.


A schengeni övezet biztonságának aláásásához vezethet, növelheti az orosz kémkedés lehetőségét, hogy Magyarország az eddigi országok mellett az oroszokra és a beloruszokra is kiterjeszti nemzeti kártyás bevándorlási programját – véli Lattmann Tamás nemzetközi jogász. A kártyabirtokosok ugyanis elméletben és a gyakorlatban is szabadon mozoghatnak az unió nagy részén, így hazánk az intézkedéssel nyilvánvalóan szembemegy a két országgal kapcsolatban elfogadott uniós politikával. Az unió vízumtilalmat vezetett be és különféle korlátozással nehezítette az utazást a két országból a határok nélküli schengeni övezetébe. Vagyis ez most politikai kérdés, de ha tovább gyűrűzik, akár az Európai Bíróság elé is kerülhet.


A nemzetközi jogász szerint az úgynevezett Schengen Kódex, ami alapvetően szabályozza a kérdést, lehetővé teszi a határellenőrzés visszaállítását. Ez eddig kizárólag olyan esetekben történt meg, amikor egy-egy tagállam maga döntött úgy, hogy azt a saját határain valamilyen okból átmenetileg újra érvényesíti. Ez történt például nemrégiben a németországi futball EB alkalmából. De az is lehetséges, ha egy állam esetében az tapasztalható, hogy nem képes, vagy nem hajlandó ellátni a tagságból fakadó kötelezettségeit, akkor visszaállíthatják ennél a tagállamnál a határellenőrzést, súlyosabb esetben kiszorítják őt a schengeni rendszerből. Ez politikailag kényes, kellemetlen helyzet, amit a Bizottság szeretne elkerülni, de a tagállamok részéről érkezhet nyomás – magyarázta a helyzetet Lattmann Tamás. Amíg a Bizottság tagjait nem választják meg, az Európai Parlament rövid ideig erős zsaroló pozícióba kerülhet, mert rajtuk múlik a Bizottság összetétele. A Bizottság részéről reális lehetőség az is, ha a Schengen Kódex megsértése miatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, kikerülve ezzel a politikai kockázatokat.

A Szabad Európa információi szerint eddig már mintegy hetven európai parlamenti képviselő aláírta azt az Európai Bizottságnak írt nyílt levelet, amelyben sürgős intézkedésre szólítják fel a testületet, mert kockázatosnak tartják, hogy a magyar kormány könnyített módon engedne be mások mellett oroszokat Magyarországra, ezzel a teljes schengeni övezetbe. „Ha a magyar kormány nem hajlandó változtatni a politikáján, a bizottságnak és az EU összes képviselőjének meg kell kérdőjeleznie, hogy Magyarország tagja lehet-e a schengeni térségnek, és új intézkedéseket kell bevezetnie az európai polgárok védelmére, szükség esetén vissza kell állítani az ellenőrzést a magyar határokon” – olvasható a levélben...


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.