2024. augusztus 23., péntek

A KÁRPÁTALJAI MENEDÉKES MÁR ÉLŐSKÖDŐ A KORMÁNYKOMMUNIKÁCIÓ SZERINT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2024.08.22.


Anya három csokos gyerekkel otthon: a családpolitika kedvezményezettje, akit eltart az állam. Három gyerekkel csok nélkül ukrajnai menedékesként: „Úgy él az állam pénzén, hogy nem vállal munkát.” A kancelláriaminiszter szerint ezért szüntette meg a kormány a kárpátaljaiak lakhatási támogatását.


Négyezer ember úgy élt a magyar állam pénzén, hogy nem vállaltak munkát – indokolta a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt a kormányhatározatot, amely augusztus 21-től megvonta az ukrajnai menedékesek lakhatási támogatását azoktól, akik nem közvetlenül háború sújtotta ukrán területekről érkeztek, így a legnagyobb tömegben Magyarországon ragadt kárpátaljaiaktól. Szerdán bejárták a médiát a felvételek 120, nagy részben gyerek menedékesről, akiknek a Komárom vármegyei Kocson el kellett hagyniuk a szállásukat, és az utcán esteledett rájuk. (Végül a verandán alhattak.)

A miniszter szerint „elköltöttünk évi tízmilliárd forintot, hogy olyan embereket is elszállásoljunk, akik egyébként munkaképesek”. A miniszter részben igazat mondott: a csecsemők, kiskorúak, súlyos betegek és öregek valóban nem vállaltak munkát, de száz-kétszáz éve nem nevezik őket munkaképesnek Európában – a négyezer menedékes naplopó döntő részét ugyanis ők teszik ki.

Gulyás Gergely azt ugyanis nem említette, hogy tavaly nyáron a kormány már szűkítette a menedékesek lakhatásának állami támogatását. 2023. szeptember 15-től el kellett hagyniuk a magyar állam finanszírozta szálláshelyüket azoknak a munkaképes korú menedékeseknek, akik nem dolgoznak, illetve ha a munkahelyük nem szerződött le a szállásadójukkal. (Akkor itt írtunk erről.) Maradhattak a 65 év felettiek, a fogyatékossággal élők, a várandós nők, a 18 év alattiak és az egyik szülőjük. Ők vannak négyezren Gulyás Gergely szerint. (Egyébként erről adatot eddig még senki nem kapott a hatóságoktól.)

A miniszter biztosra mehetett az ukránellenes hangulatkeltéssel: a Závecz Research májusi közvélemény-kutatása szerint a magyarok 46 százaléka szerint az EU-nak semmilyen módon nem kellene támogatnia a háborúban álló Ukrajnát, a Policy Solutions szerint pedig minden második megkérdezett (49 százalék) rosszul érezné magát attól, ha ukrán menekültek költöznének a szomszédjába.

Ráadásul az érintettek döntő része kárpátaljai magyar roma. Az élősködő toposzt nem Gulyás Gergely kezdte el használni a cigányokra, hanem az összedőlő hatalom a Kádár-kor végén...


Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.