2024. augusztus 9., péntek

A DIÁKOK VÉLEMÉNYE EGYRE ROSSZABB AZ „IZOMBÓL” VEZÉRELT MAGYAR OKTATÁSRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.08.09.


A magyar oktatás válságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az idei nyári vakáció alatt is volt az oktatásban néhány olyan kormányintézkedés, amely kiváltotta a civil és szakmai szervezetek, szülők, diákok, pedagógusok tiltakozását, akcióját. Persze a kormány szereti a nyári időszakot intézkedésre kihasználni, vélhetően azért, mert arra számít, ilyenkor kisebb lesz akár a pedagógusok, akár a diákok vagy a szülők ellenállása. Az idén tévedtek. A nyáron nyilvánosságra hozott felmérések pedig arról árulkodnak, a magyar tinik magányosak, a diákok véleménye egyre rosszabb a magyar oktatásról.

„Önök szakítottak a diákság érdekeivel”

Az első olyan intézkedés, amely felborzolta a kedélyeket, egy új kormányrendelet-tervezet volt, amely szerint „a köznevelési intézményekben az egyes erőszakos cselekmények megelőzése, a tanulók testi, lelki egészségének megóvása” érdekében több eszközt is tiltani fognak. Vagyis – ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, drákói szigor jön, szeptember elsejétől tilos lesz bevinni az iskolákba vagy kollégiumokba kést, fegyvert, alkoholt, energiaitalt, de mobiltelefont és okosórát is. A szabály szerint az eszközöket minden reggel le kell majd adni a tanítási nap időtartamára.

A Fővárosi Diákönkormányzat, az Egységes Diákfront-Budapest és az ADOM Diákmozgalom csapata, valamint az Országos Diáktanács tagjai és póttagjai ez ügyben nyílt levelet írtak Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, amiből csak a legfontosabb mondandójukat idézzük:

„A magyar diákság ellenzi az új jogszabálytervezetet, mely szerint minden magyar diáktól elvennék a „telekommunikációs eszközöket”
a tanítási napok elején. Ebben a tervezeteben Önök megfeledkeztek figyelembe venni a diákság érdekeit, melyeket az Önök által kijelölt és legitimált Országos Diákparlament (ODP) és Országos Diáktanács (ODT) továbbított Önöknek. Mivel a tervezet a legkisebb mértékig sem veszi figyelembe a magyar diákság érdekeit és szembemegy az előbb említett szervezeteknek tett ígéretekkel, így a társadalmi egyeztetés részeként a tervezet módosítását kérjük.

Az elmúlt években azt vettük észre, hogy a digitális eszközöket egyre többet használjuk az iskolában. Szünetekben sokszor elég megírni a tanároknak, amit szeretnénk, hogy amikor pihenhetnek, akkor ne kelljen mással foglalkozniuk. Órán sokszor a telefonon írunk dolgozatot, a kutatómunkához és az órai munkához olyan programokat használunk, mint a Quizlet vagy a Kahoot, hogy játékosan tanulhassunk a telefonjaink segítségével. Önök ennek megfelelően kommunikáltak felénk: az oktatás modernizálódik, digitalizálódik, és haladunk a korral. Ennek érdekében jött létre a KRÉTA rendszer, fejlesztettek digitális tankönyveket és osztottak ki laptopokat a diákoknak. Tele voltunk reménnyel, és úgy gondoltuk, hogy Önök nyitottak a diákságot partnerként kezelni. Nem véletlenül ajánlottuk az elmúlt évek Diákparlamentjein az oktatás modernizálását és digitalizációját. Úgy láttuk, hogy ebben partnereink voltak, hiszen teljesítették a 2023-as ODP 40-es és 57-es sorszámú ajánlásait. Ezeknek a pontoknak hála, engedélyezték a digitális eszközökön való jegyzetelést és folytatták a modernizációs folyamatokat. Amennyiben ez a javaslat érvénybe lép, kijelenthetjük: Önök szakítottak a diákság érdekeivel.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.