2024. július 21., vasárnap

„ZAVART ORWELL NŐGYŰLÖLETE” SANDRA NEWMANNAL HEGEDŰS CLAUDIA BESZÉLGET

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: HEGEDŰS CLAUDIA
2024.07.19.


Kinek-kinek megvan az egyéni olvasata George Orwell immár hetvenöt éves klasszikusáról. Az 1984 kétségkívül minden idők egyik legtöbbet hivatkozott könyve, emiatt Sandra Newman nagy fába vágta a fejszéjét, amikor újragondolta Orwell totalitarizmus-vízióját. Az ötvennyolc éves amerikai író féltucatnyi negatív utópia megjelentetése után vállalkozott ugyanis arra, hogy – női aspektusból – újraírja az ikonikus művet. A Julia (fordította Lukács Laura, Helikon Kiadó, 2024) szerzőjével Orwell disztópikus világának skizofréniájáról, sorsszerű emberi viszonyokról, női bátorságpróbákról és – a 101-es szoba kapcsán – a legsötétebb félelmekről is beszélgettünk.


– Nyílt titok, hogy az Orwell-hagyatékot kezelő alapítvány felkérésére és támogatásával írta meg a regényt. Voltak versenyben más írók is? Amennyiben igen, mit gondol, miért Önre esett a választás? Feltételezem, hogy a korábbi munkái, mint például a 2022-es The Men című regénye, ami egy izgalmas gondolatkísérlet arról, hogy mi történne, ha minden Y-kromoszómás ember eltűnne a Földről, sokat nyomtak a latban.

– Az elmúlt években valóban jó néhány politikai-társadalmi disztópiát írtam, úgyhogy ismerősen mozogtam ezen a területen, és volt némi tapasztalatom abban is, hogyan szólaljak meg a sajátomtól eltérő hangon. Ha bele­gondol, minden történelmi fikció megkívánja a pastiche-írás képességét, mivel a szerzőnek egy számára ismeretlen nyelvet kell belaknia. Egyébként úgy tudom, rajtam kívül egyetlenegy írót kerestek meg. Sajnos a nevét nem árulták el, de azt igen, hogy visszautasította a felkérést, így én voltam a második választás. Ezek után nyújtottam be a könyv-vázlatomat, majd elkészítettem a regény első fejezetét, ami elnyerte az Orwell-örökösök tetszését. Miután bejelentették az együttműködést, abszolút szabad kezet kaptam. Mindenesetre az is sokat segített, hogy Bill Hamiltonnal, aki az Orwell-hagyaték kezelője, teljes mértékben egyetértettünk abban, hogy milyen könyv szülessen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.