2024. július 30., kedd

„ÚRISTEN, MI EZ A KÉK, A TENGER?” – NEM CSAK ÁLOM TÖBBÉ A BALATON A RÁSZORULÓ CSALÁDOKNAK

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA, ADRIÁN ZOLTÁN
2024.07.30.


A Budapest Bike Maffia harmadik éve visz átmeneti szállókon élő családokat nyaralni a Balatonhoz. Eltöltöttünk néhány órát Balatonlellén, ahol a szervezet tagjaival és a nyaralókkal is beszélgettünk, utóbbiaktól például megkérdeztük, milyen érzés volt először látni a Balatont, illetve mit jelent számukra, hogy végre ők is eljuthattak nyaralni.



A Budapest Bike Maffia (BBM) 2022-ben határozta el, hogy olyan emberekhez is eljuttatja a nyaralás örömeit, akiknek nem lenne lehetőségük mindezt önerőből átélni. A hajléktalan és rászoruló emberek fejében ugyanis meg sem fordul, hogy nekik is járhat a pihenés és a kikapcsolódás. A nyári hónapok is a túlélés jegyében zajlanak, számukra ismeretlen a napsütötte Balaton-part lángosillata. Mostanáig legalábbis az volt.

Ez már a harmadik nyár, amikor a szervezet tagjai átmeneti szállókon élő családokat visznek nyaralni a Balaton partjára, azoknak pedig, akik nem tudnak elutazni a tóhoz, maguk viszik el a balatoni érzést: hajléktalanszállók és gyermekotthon kertjeiben szerveznek kerti partikat – lángossal, fagyival, kismedencével és minden mással, amik elengedhetetlen kellékei egy családi nyaralásnak.

Az első családok két évvel ezelőtt gázolhattak bele a tóba, azóta mutatják meg évről évre felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, mitől is olyan különleges a balatoni nyár. A helyszín most Balatonlelle, a hőmérő higanyszála alulról súrolja a negyven fokot – nem véletlen, hogy a résztvevők nagy többsége csak a vízből integet felénk. Amíg ők élvezik odabent az önfeledt játékot, a fenti idézet gazdája, a BBM önkéntese, Baranyai Judit mesél nekünk a parton...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.