2024. július 23., kedd

ÚJABB ORBÁN-SZÁL TOKAJ-HEGYALJÁN

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2024.07.23.


Pályáztatás nélkül, öt évre szóló szerződéssel a térséghez régóta kötődő Lévai Anikó sógorának húgát nevezte ki frissen alapított kft.-je élére a fideszes vezetésű sátoraljaújhelyi önkormányzat.

Mintegy száz évvel ezelőtt, 1913-ban épült, majd 1914-ben kezdett működni a sátoraljaújhelyi Bortemplom, ami hajdan Királyi Állami Közpinceként működött. Más, mint az itt szokásos, tufába vájt pincék: kőből, vasbetonból és téglából építették meg, majd az így mesterségesen kialakított dombra helyezték rá magát az igazgatósági épületet. Az impozáns borászati központban nemcsak irodák és lakások, hanem kóstolótermek, aukciós helyiségek, az alagsorban hordógőzölő, mosó, csomagoló és egy közel félmilliós palackraktár működött. Harminchét ágú pincerendszerében több mint tízezer hektoliter bort tárolhattak annak idején, és egykor külön iparvágány vezetett ide.

Az épület jó pár éve feladat nélkül, üresen áll, így a sátoraljaújhelyi fideszes önkormányzatnak – amely 2014-ben szerzett tulajdonrészt az épületben – kapóra jött, hogy a magyar kormány közel 150 milliárd forintos kerettel elindította a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Programot, amiből a remények szerint jelentős forrásokat kaphatott volna a város. Eredetileg ebből a keretből épült volna meg a nemrégiben átadott, a Szárhegy és a Várhegy közötti függőhíd, közel 4 milliárd forintos beruházással, de ezt végül pántlikázás nélkül az állami büdzsé állta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.