2024. július 25., csütörtök

„TRUMP ELVESZTETT EGY LÁTVÁNYOS ELŐNYT” – PINTÉR KÁROLY A TÖRTÉNELMI AMERIKAI KAMPÁNYRÓL

HETI VÁLASZ PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.07.25.


Másfél héttel az egyik jelölt ellen elkövetett merényletkísérlet után már nem ez a vezető hír. Hanem az, hogy a regnáló elnök visszalépett a választási küzdelmektől, feladva a leckét az amerikai jobboldalnak, amelynek novemberi győzelmét Joe Biden mentális és fizikai állapota miatt már-már biztosra vették. Tényleg Kamala Harris és Donald Trump között dől el az elnökség? Milyen elnökként vonul be a történelembe Joe Biden? Mire készüljenek a republikánusok? A történelmi napokra tekintettel ismét Amerikáról szól HetiVálasz podcastunk, amelynek vendége Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézetének vezetője. A kérdezők: Laky Zoltán és Vörös Szabolcs.


Részletek a műsorból:


Milyen elnök volt Joe Biden?


„Nagy sikerűként biztos, hogy nem fognak rá emlékezni. Egyfajta epizodistaként fog megmaradni az amerikai történelemben. Jimmy Carter-figurának nézem: jó szándékú, országegyesítő, vagy legalábbis integratív ambíciókkal fellépő ember. Carter is így indított 1977-ben nagy reményekkel, aztán eléggé kudarcos történet lett az ő elnöksége. Annyiban azért különbséget tennék, hogy Biden objektíve nem nyújtott annyira rossz teljesítményt, mint amennyire népszerűtlen jelen pillanatban az Egyesült Államokban. Inkább balszerencsés elnöknek nevezném, mert a megválasztása után következő világinflációs hullám elég keményen megütötte Amerikát. Annyira nem, mint Magyarországot, de azért az amerikaiak ahhoz nincsenek hozzászokva, hogy kétszámjegyű inflációban éljenek hosszabb időn keresztül. Ilyen utoljára pont az emlegetett 70-es években fordult elő, a ma élőknek nem nagyon van erről emléke. Az infláció és az ezzel járó megélhetési gondok, amiket a középosztálytól lefelé mindenki megtapasztalt – hivatásra, szakmára, faji és egyéb hovatartozástól függetlenül – Biden népszerűtlenségének a legfőbb oka. Százmilliók érezhetik úgy, hogy »rosszabbul élünk, mint négy éve«.”

Visszaüthet, hogy a republikánusok Biden ellen készültek, és már zsebben érezhették a győzelmet?

„Biztos vagyok benne, hogy ők titokban nagyon szurkoltak, hogy Joe Biden tartson ki. A csalódás a legjobb szó. Szerintem bosszankodnak. Már szinte zsebben lévőnek tűnt ez a választás, mert ha Biden marad, biztosra veszem, hogy Donald Trump megnyeri. Most ezt nem jelenteném ki. A republikánus kampányagytrösztben nagyon komoly munka folyik, hogy kitalálják az új stratégiát, az új támadási pontokat, mivel lehet leginkább megfogni Kamala Harrist. Innentől kezdve ugyanis Trump elvesztette azt a látványos előnyét, hogy ő a fittebb elnök meg a fiatalabb. A televíziós vitájukon amennyire rosszul szerepelt Biden, annyira jól szerepelt szerintem Trump, ami szintén rátett egy lapáttal a triumfáló hangulatra.”

Kijelenthető, hogy Kamala Harris a demokraták elnökjelöltje?

Két nappal ezelőtt még én is azt mondtam volna, hogy várjuk meg a konvenciót, de azóta eléggé hógolyószerűen zajlanak az események. Azt hittem, hogy Biden visszalépése egyfajta mini-versengést fog előidézni a Demokrata Párt fiatalabb generációi részéről. Ezt a világon semmi nem tiltja, hiszen itt van egy nyolcvanéves bácsika, látszódott, hogy nincs a topon; egy ötvenes éveiben járó javakorabeli, politikai múlttal rendelkező demokrata nyugodtan elindulhatott volna vele szemben. Csodálkoztam, hogy a demokraták ekkora tapintattal kezelik Joe Bident – vagy 2028-ra kalkuláltak. Ez viszont most visszaütött: nincs Kamala Harrisen kívül a láthatáron senki, aki csak komolyan vehető lenne. Persze Harris is erősen kétesélyes versenybe kezd. Bár több esélye van, mint Joe Bidennek, de szó nincs arról, hogy ő innentől kezdve diadalmenetben fog bevonulni a Fehér Házba. Nagyon éles és nagyon szoros elnökválasztásnak ígérkezik, jelen állás szerint pedig még mindig Trump tűnik hajszállal esélyesebbnek.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.