2024. július 15., hétfő

SZIKRA A PUSKAPOROS HORDÓBA – A TRUMP ELLENI MERÉNYLET ERŐSZAKSPIRÁLBA TORKOLLHAT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZX BÁLINT
2024.07.15.


A Donald Trump elleni szombati merénylettel szintet lépett az amerikai politikában mindig jelenlévő erőszak: a Ronald Reagan elleni 1981-es merénylet óta nem sebesítettek meg elnököt vagy elnökjelöltet. A meglepő persze inkább az, hogy eddig nem történt merénylet, hiszen az amerikai politika a kétezres évek óta törzsiesedik. Minden választás élet és halál kérdése, az átjárás a táborok között szinte megszűnt, a másik jelöltje pedig gonosz, akivel szemben minden eszköz felhasználható. A jövő nem sok jót ígér: egy friss reprezentatív kutatás szerint milliók tartják elfogadható eszköznek az erőszakot Donald Trump hatalomba való visszatérésének megakadályozására – és milliók segítenék akár erőszakkal is a Fehér Házba a volt elnököt. Háttér.


A merénylő puskagolyója Donald Trumpot célozta, de könnyen lehet, hogy Joe Biden újraválasztási esélyeit végezte ki. Így is összefoglalható az amerikai politika legdrámaibb eseménye. Múlt szombaton a volt amerikai elnököt a Pennyslvania államban található Butlerben, egy kampányrendezvényen a 20 éves Thomas Matthew Crooks próbálta megölni. A közönség soraiból egy ember meghalt, ketten súlyosan megsebesültek, de a politikus megúszta könnyű sérüléssel; az egyik lövedék a fülét lyukasztotta át. (A merénylőt agyonlőtték.) A vérző, az őt menekítő testőrök gyűrűjében öklét felmutatva híveit harcra buzdító Trumpról készült képek villámgyorsan bejárták a médiateret és máris az amerikai történelem ikonikus fotói közé kerültek. Merthogy két dolgot is szimbolizálnak: egyfelől a politikus megtörhetetlenségét, energiáját sugallták, amit republikánus kommentátorok rögvest szembe is állítottak Joe Biden elnök szellemi hanyatlásával. A merénylet előtti napok ugyanis a láthatóan mind nehezebben kommunikáló, rohamosan gyengülő államfő visszalépéséről szóltak. Ahogy a neves amerikai geopolitikai szakértő, Edward Luttwak megjegyezte: Trump merénylet során tanúsított viselkedése összhangban volt az általa régóta épített keményfiú-imázzsal, márpedig a politikában a hitelesség az egyik legfontosabb előny.

A merényletről készült fotók ugyanakkor egy jóval súlyosabb folyamatot is jelképeznek: magasabb fokozatba kapcsolt a politikai erőszak az Egyesült Államokban.

Noha a szabad fegyvertartás hazájából sajnos túlságosan gyakran érkeznek hírek véres lövöldözésekről, iskolai mészárlásokról, elnök vagy elnökjelölt utoljára 43 évvel ezelőtt, 1981-ben sérült meg támadásban. Akkor Ronald Reagan elnököt sebesítette meg egy mentálisan zavart férfi. (A merénylet nagyot dobott az elnök népszerűségén, amely akkor 60 százalékról 70 százalékra ugrott.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.