2024. július 23., kedd

SZÉGYENLETESEK VAGYUNK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.07.23.


Akárha valami dedóban, más szemszögből egy pállott-sörszagú csehóban, úgy reagált Szijjártó külügyes arra az eshetőségre, hogy Josep Borrell az informális külügyi és védelmi miniszteri ülést nem az elnökséget adó országba – ahogy ez hagyományosan szokás –, hanem Brüsszelbe hívja össze. Ilyen eddig még nem volt, de most már igen, mint majd elmeséljük, de az idő linearitását tiszteletben tartva, ezúttal először azt kell megmutatnunk, a futsalos miként reagált arra, ami minden jel szerint várható volt.

Így szólott a magyar diplomácia első embere: „Jajjaj, húha, most mi lesz”. – Kitetszik, hogy amikor dedót és csehót emlegettünk a megnyilatkozás kapcsán, nem tévedtünk túl sokat. Josep Borell az EU külügyi főképviselője, s mint ilyen, fideszi szempontból immár főellenség, ami helyzet azonban az ország szempontjából tarthatatlan. Bár ezt már annyiszor mondtuk, és mégis itt vagyunk. Ami azonban ennél is különösebb, a Fidesz is itt van a nyakunkon mindezek ellenére, ami olyan csoda, hogy csak Magyarországon fordulhat elő.

Mert másutt ilyen külügyminiszteri megszólalások nem sokáig volnának tarthatók, míg nálunk ez vált természetessé. Az mégpedig, hogy a külügyminiszterünk úgy beszél diplomata társáról, mintha a seggéből rángatta volna elő, ami miatt szégyenlenünk kellene magunkat, de ebbe már rég belefáradtunk. De amíg eddig más nem mondta ki, most azonban már igen, nevezetesen Borell főképviselő, hogy amit Magyarország (a Fidesz és Orbán) művel, az „egyszerűen szégyenletes”. Kellett ehhez a békemisszió, de végül kimondatott.

Egyébiránt „szégyenletesnek” azért lettünk nevezve és titulálva, mert kies hazánk a vétójával blokkolja azt a hat és fél milliárd eurót, amely arra szolgál, hogy a tagállamok az általuk Ukrajnának szállított fegyverek árának egy részét visszaigényelhessék. Ilyképp nem csak Ukrajnát, hanem az uniós tagállamokat is szívatja a Fidesz, csoda, hogy eddig nem köpték szemen őket, azaz Orbánt, Szijjártót és a Deutsch vezette „patriótákat”. Alakul ez is, először szimbolikusan történik meg, aminek egyik jele, hogy Brüsszelben lesz a külügyes találka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.