2024. július 24., szerda

SÁNDOR FEGYIR: MEDDIG MENTEK VOLNA EL A MAGYAROK 1956-BAN? VALÓSZÍNŰLEG AZ UKRÁNOK IS HAJLANDÓK UGYANERRE

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2024.07.24.



Két év önkéntes szolgálat után szerelt le a 68. Kárpátaljai Sárkányok területvédelmi zászlóaljától. Már csak az ukrán diplomácián múlik, kinevezik-e Ukrajna magyarországi nagykövetévé. Sándor Fegyirt, a lövészárkok professzorát az Ung folyó partján kérdeztük. Interjú.

Mikor várható a nagyköveti kinevezésének ukrán jóváhagyása?


Ezzel kapcsolatban az ukrán külügyminisztériumhoz kell fordulni. Nekem első körben le kellett szerelnem a hadseregből. Csak ezután következhetett a nagyköveti tisztség betöltéséhez szükség ügymenet elindítása. Benyújtottam a kinevezésemhez szükséges dokumentumokat, adatokat kellett szolgáltatnom a jövedelmi és vagyoni helyzetemről. Ez a szokásos kiválasztási eljárás, amikor vezető állami tisztségbe kerül valaki.

Tanáremberként a tudásban és a humánumban hitt. Hogy élte meg a fronton az erőszak törvényeit?

Azon a napon, 2022. február 24-én három előadásom volt az egyetemen a Pszichológiai Kar hallgatóival.

Miután véget értek az óráim, felkerestem az ungvári toborzóirodát, és önkéntesként jelentkeztem katonai szolgálatra a hazám, a családom és Kárpátalja védelmére.

Egyetlen másodpercre sem bántam meg a döntésemet. Ma sem tennék másképp. Természetesen megváltoztatta az életemet a háború. Ez az időszak önfegyelemre tanított, jobban értékelem az élet minden apró örömét, azokat a pillanatokat, amelyek boldoggá tesznek. Ma is gyakran emlegetjük a bajtársakkal, hogy csakis egy felsőbb erőnek köszönhetjük, hogy túléltük a nehéz helyzeteket a harcmezőn. Ebben az is közrejátszott, hogy vállvetve kiálltunk egymásért.

Volt olyan pillanat, ami megszakított, megtört önben valamit?

Nagyon nehéz szituáció azokat a bajtársakat látni meghalni, akikkel nem sokkal korábban még együtt beszélgetettünk, együtt ettünk. Az ő halálukat végignézni szívszorító, nehéz pillanat volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.