2024. július 27., szombat

NEM MINDEN ORSZÁGBAN NYOMULNAK RÁ A POLITIKUSOK ANNYIRA A SPORTRA, MINT NÁLUNK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.07.26.


A hatalom szeret pózolni a sikeres szereplők mellett, mert akkor rá is vetül valamennyi a fényből. Így az olimpiát is arra szeretné használni, hogy ezzel növelje saját népszerűségét – állapította meg Zsolt Péter. A Méltányosság Politikaelemző Központ kutatási igazgatójával, szociálpszichológussal arról is beszéltünk, hogy a diktatúrákban erősebb a sport iránti figyelem, mert ha az egyéni érvényesülés korlátok közé kerül, akkor úgy éljük ki a vágyainkat, hogy jobban odafigyelünk a sportra, az eredményeket pedig sokkal hálásabban értékeljük.

A párizsi nyári játékok előtt is az foglalkoztatja a közvéleményt, vajon hány éremmel térnek haza sportolóink. Az Allianz Hungária Zrt. reprezentatív felmérése szerint a magyarok 94 százaléka nézi is majd az olimpiai versenyeket, a legtöbben négy-öt sportágat követnek. Mi ennek a motivációja, mi áll a háttérben?


A szociológiában ismerik azt a jelenséget, hogy mely országok állampolgárainak fontosabb a sport, és melyeknek nem. Van egy olyan szomorú összefüggés, ha az egyéni érvényesülés korlátok közé kerül, akkor úgy éljük ki a vágyainkat, hogy jobban odafigyelünk a sportra, az eredményeket pedig sokkal hálásabban értékeljük. Hogyha vennénk egy skálát, amelynek az egyik oldalán a nagyon demokratikusan működő országok vannak, ahol az „amerikai álom” meg tud valósulni, tehát bárkiből bármi lehet, és a másik oldalon a diktatúrák, akkor az utóbbiakban erősebb a sport iránti figyelem. Ez volt jellemző a szocializmusra is, nekünk, magyaroknak ez egy igen komoly identitásképző erő volt, és maga a szocialista állampárt is erősen dotálta a sportot. Ebben levezetődtek a különböző vágyak, és kiélhettük a nemzeti identitásunkat, mert másban nem nagyon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.