2024. július 13., szombat

„NAGYON REMÉLEM, HOGY NEM MAGYARORSZÁG JELENTI A TÖRTÉNELEM VÉGÉT” – INTERJÚ FRANCIS FUKUYAMÁVAL

NÉPSZAVA
Szerző: BIALKÓ LÁSZLÓ GERGŐ
2024.07.13.


Orbán Viktor a szír menekültválságnak köszönheti az igazi sikerét, az pedig minden szempontból katasztrófa lesz, ha Donald Trumpot újra megválasztják – véli a világhírű filozófus, aki lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy a klasszikus liberalizmus még mindig nagyon értékes, és nem is érdemes elveszítenünk az optimizmusunkat, hiszen az elmúlt év alatt zajlott választások világszerte meglehetősen kedvezően alakultak a liberális politikai pártok számára.


Öt évvel ezelőtt egy bécsi rendezvényen azt mondta, hogy a történelem vége nem Dánia, hanem valami olyasmi, mint Magyarország. Az a történelem vége-koncepció, amit a 90-es években jósolt, egy reményteli emberiségről szólt, a történelem illiberális vége viszont eléggé negatív vég lenne. Hogy látja most, Magyarország jelenti a történelem végét?

Nagyon remélem, hogy nem Magyarország. Azt hiszem, Magyarország azt mutatta meg, hogy van út visszafelé is, vagyis, hogy egy igazi, liberális demokráciából át lehet csúszni egy féldemokratikus rendszerbe. A kérdés az, hogy több ország fogja-e követni Magyarországot ezen az úton vagy a dán modell lesz az uralkodó. És valószínűleg ez a mai világpolitika központi kérdése is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.