2024. július 31., szerda

MIKLÓS GYÖRGY: A SZÜLŐI KÖZÖSSÉG TILTAKOZIK A KATONÁK ISKOLÁKBA VEZÉNYLÉSE ELLEN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.07.31.


A szülők megdöbbenéssel fogadták azt a júniusban elfogadott törvénymódosítást, mely szerint 55. életévüket betöltött katonák vezényelhetők az iskolákba, és a tankerületi központ a vezényeltet köteles fogadni (2023. évi LII. törvény 4. § (6), (7)). Minderről levélben kértek érdemi magyarázatot az illetékesektől – mondta el a Hírklikknek Miklós György, a Szülői Hang Közösség egyik alapítója.


A Szülői Hang Közösség szerint az iskolákban képzett, tapasztalt, munkájukat önként, szívesen végző pedagógusokra és segítőkre van szükség, nem kivezényelt katonákra. Mi az, ami annyira aggasztja önöket ebben a lehetőségben? Mit gyanítanak a háttérben?

A katonák az esetek legnagyobb részében alkalmatlanok arra, hogy gyerekekkel foglalkozzanak. Azt gyanítjuk, hogy ennek az egésznek a hátterében nem szakmai indokok vannak, hanem az, hogy így lehet spórolni. Nincs elég pedagógus, nincs elég segítő személyzet, és ahelyett, hogy az üres munkahelyekre odacsábítanák az elhivatott, hozzáértő, szakmailag kompetens pedagógusokat vagy segítőket, inkább kivezényelnek oda embereket, akik az esetek többségében nem odavalók. A magyar honvédség tipikusan nem pedagógusokból áll. Ha egy katonának van is pedagógus végzettsége – ami valójában ritka –, akkor tegyék számára lehetővé azt, hogy leszereljen. és ha akar, menjen el tanítani ugyanolyan kondíciókkal, mint amilyenekkel bárki mást is fölvesznek. Az a normális dolog, hogyha egy munkahelyre több jelentkező van, akkor pályáztatják őket, és kiválasztják a legjobbat. Ez nyilvánvalóan a gyerekek érdeke is egy iskolában. De a törvény elfogadása után most nem ez történik majd, hanem az, hogy valaki, valahol eldönti, melyik katonának melyik iskolába kell mennie. Ez pedig nem lesz jó.

Amúgy „nyugdíjas állás” a katonáknak, hiszen az 55. életévüket betöltött katonák lesznek vezényelhetők az iskolákba, és a tankerületi központ a vezényeltet köteles fogadni…

Csak gondoljunk bele abba, hogy 55 éves korban jellemzően a katonák többségének nincs pedagógus végzettsége, ami a tanításra jogosítaná az illetőt. Ha valaki úgy dönt, hogy mégis menjen egy iskolába tanítani, és nincs végzettsége, akkor beíratják őt egy 4-5 éves képzésre? Ez elég irreális. És még az sem biztos, hogy el tudná végezni, mert ahhoz valamiféle rátermettségre is szükség lenne, és főleg, neki magának is akarnia kellene. Ezért valószínűbb, hogy valamiféle gyorstalpalót elvégeztetnek vele, vagy valamilyen segítő pozícióba felveszik. A gyakorlat pedig azt mutatja – már most is az van –, hogy egy csomó olyan ember is tanít, akinek nincs megfelelő képzettsége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.