2024. július 28., vasárnap

MIÉRT VAN EGYÁLTALÁN LUKOIL-ÜGY, ÉS KI LESZ A HASZONÉLVEZŐJE?

G7.HU
Szerző: MIKLÓS LÁSZLÓ
2024.07.28.


(A szerző mérnök-közgazdász, 2002-2010 között az MVM Felügyelő Bizottságának elnöke, 2015-2019 között az FGSZ igazgatóságának tagja. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


A Lukoil kőolajának ukrán tranzitból történt kizárása egy megalapozatlan, minden valóságalapot nélkülöző állítás nyomán újra központi kérdéssé tette, hogy biztosítható-e az üzemanyagellátás, és hogyan alakulnak az árak, ha a Lukoil nem szállíthat a MOL-nak.

Ezt egy lengyel kutató kijelentésének egy 444.hu cikk címében történt kiemelése alapozta meg, mely szerint „Heteken belül energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon, ha nem lesz megoldás a kieső orosz olajra” Ez is jól mutatja, hogy ha egy szakértő, vagy politikus a médiába szeretne bekerülni, akkor valami szenzációs mondást kell tennie. Nem számít a kijelentésének valóságtartalma, nem kell az állítását alátámasztani, biztosan számíthat a közlésre.

A szakértőt eredetileg a Politico című lap idézte, de a Lukoil tranzitból történő kizárására vonatkozó szenzációs következtetésének semmilyen alátámasztását nem adta. Az írásból az viszont kiderül, hogy egy ukrán képviselő szerint a tranzit korlátozásával Ukrajna szeretné csökkenteni Magyarország ellenállását a fegyverszállítások támogatásával és az ukrán EU-csatlakozással szemben.

A Politico nyomán más nyugati lapok/elemzők is foglalkoztak az üggyel, többnyire megmaradva az ellátásbiztonság kérdésénél és Magyarország orosz energiafüggőségének kritikájánál. Még a hitelminősítő FitchRatings kommentárja is azt emeli ki, hogy a Lukoil szállításának kiesése középtávon jelentősen befolyásolhatja a magyarországi és szlovákiai energiaellátást. Szerintük az orosz ellátás szélesebb körű és hosszabb távú megszakítása jelentős kockázatot jelenthet a finomítói műveletekre és az energiaellátásra.

Ha eltekintünk attól, hogy mit jelent a középtáv és a hosszútáv akkor, amikor 2025 végére be kell fejezni az orosz kőolajról történő 100 százalékos leválást lehetővé tevő fejlesztéseket, akkor már csak az a kérdés, hogy miért az ellátásbiztonsággal foglalkozik a cég? Miért nem amiatt aggódik, hogy a különadók miatt Hernádi Zsolt szerint a Mol esetében a magyarországi adózás előtti eredmény már nem elégséges a magyarországi adók befizetéséhez.

A Lukoil-ügy nemzetközi sajtóban történő tálalása nyilvánvalóan politikai célzatú, és azt igyekszik demonstrálni, hogy Magyarország ragaszkodása az orosz energiabeszerzésekhez milyen súlyos kockázatot jelent. Erre utal az USA nagykövetségének Facebookon közzétett videója is.

De az ügy érdemén felüli tálalása és hazai utóélete nem árt a kormánynak, sőt elősegíti, hogy a belpolitikában ne a lényeges kérdésekkel szembesüljön.

Ne költségvetésről és az államadósság alakulásáról, az adóemelésekről, az inflációról kérdezzék, hanem – mint a legutóbbi kormányinfón – a Lukoil-ügy hatásáról és a kormánynak a probléma megoldása érdekében tett erőfeszítéseiről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.