2024. július 20., szombat

MENESZTETT IGAZGATÓK, VISSZA NEM VETT TANÁROK: SOSEM VOLT MÉG ENNYIRE EGYÉRTELMŰ A HATALOM BOSSZÚJA

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2024.07.19.


A tankerületek „szakmai” indokokra hivatkoznak, a szakszervezetek szerint viszont nyilvánvaló a politikai bosszú.

A tanév végének beköszöntével országszerte dobják vissza az iskolaigazgatók pályázatait a tankerületek. Vidéki és fővárosi általános iskolák és gimnáziumok is érintettek. A legtöbb esetben a menesztett igazgatók több ciklus óta az iskola élén vannak, élvezik a szülők és a tantestület támogatását, kihívójuk nincs. A tankerületek szinte minden esetben pontosan meg nem nevezett „szakmai” indokokra hivatkoznak, ám gyakran olyan intézményekben történik váratlan változtatás, amelyek részt vettek a tanárkiállásokban, vagy más miatt tekinthetők a hatalom szempontjából engedetlennek. A történtek kapcsán Gosztonyi Gábort, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét és Ravasz Ágnest, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagját kérdeztük.
A törvény értelmében az iskolaigazgató személyére a tankerületi vezető tesz javaslatot, megbízatásáról pedig a Belügyminisztérium dönt. Az iskolaigazgatókat öt évre bízzák meg, ha lejár egy ciklus, akkor a pozícióra az állami fenntartású iskolákban nyilvános pályázatot kell kiírni. A szakszervezetek képviselői elmondták lapunknak, hogy a tantestületek hivatalosan már nem szólhatnak bele a kinevezésekbe, azonban gyakran csak egyetlen pedagógus indul a pozícióért (tantestülete támogatásával), a gyakorlat szerint az ő pályázatát el szokta fogadni a tankerület és a belügy, főképp, ha inkumbens jelöltről van szó. A mostani esetek többségében mégis olyan igazgatók pályázatát dobták vissza, akik évek óta vezetik az adott intézményt, és egyedüliként pályáztak a pozícióra.

Ez történt például Cselik Ágnessel, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium 20 éve regnáló igazgatójával. A Telex információ szerint Cselik ugyan magyarázatot nem kapott a visszautasításra, de a tankerületi interjú során burkoltan felemlegették neki, hogy a gimnázium tanárai korábban részt vettek a pedagógussztrájkokban. A tankerület visszautasításában a pályázat „szakmai tartalmára” hivatkozott.

Gosztonyi szerint azonban évek, évtizedek óta igazgatói pozíciót betöltő pályázók esetében életszerűtlen, hogy bármiféle szakmai hiba merüljön fel.

Hasonló esetekről számolt be a sajtó a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumból és a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumból. Vass Béla a második ciklusára pályázott a XV. kerületi iskolában, igazgatóságát a szülők is támogatták. Pályázatát indok nélkül elutasították. Habár az iskola korábban részt vett a sztrájkokban, sajtókérdésre a Belügyminisztérium azt nyilatkozta, hogy „szakmai döntést történt, politikai indok nem értelmezhető”. Pogány Gyula 2004 óta volt igazgató Szolnokon, augusztus 15-től azonban ő sem folytathatja munkáját. Neki volt kihívója, regnáló helyettese, Szűcs Sándor. A Szolnoki Tankerületi Központ a Telex kérdésére azt nyilatkozta, hogy „szakmai szempontokat figyelembe véve” született a döntés. Kérdésünkre Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke rámutatott: az érintett iskola a szolnoki ellenállás élharcosa volt.

2022 végén országos figyelmet kapott, amikor példát statuálva öt tanárt rúgtak ki a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból a polgári engedetlenségben való részvételük miatt, köztük Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját. Most igazgatójukat is menesztik. Nem mellékes, hogy Fazekas Csaba idén márciusban tanúskodott volt kollégái munkaügyi perében, kiállva a kirúgott pedagógusok mellett, és rámutatva, hogy a tankerület döntése sérti a gyerekek tanuláshoz való jogát...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.