2024. július 20., szombat

MÉG NEM GYŐZTÜK LE AZ INFLÁCIÓT

G7.HU
Szerző: BUKOVSZKI ANDRÁS
2024.07.20.


(A szerző a CIB Bank elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


Az év első felében a várakozásokhoz képest sokkal kedvezőbb inflációs kép rajzolódott ki a hazai gazdaságban, aminek köszönhetően az éves pénzromlási ütem egyszer sem lépte át a jegybanki toleranciasáv 4 százalékos tetejét. A júniusi inflációs adat is pozitív meglepetést okozott a piaci szereplők számára: a 3,9 százalékos elemzői konszenzushoz képest 3,7 százalékkal emelkedtek az árak egy év leforgása alatt, míg havi összevetésben stagnálást mért a KSH.

Azonban meglehetősen korai lenne győzelmet hirdetni a gyors drágulási ütem felett. Az infláció szerkezete a közelmúltban ugyanis megváltozott (a szolgáltatások dezinflációja jóval lassabban zajlik, mint a teljes fogyasztói kosár árdinamikájának csökkenése), ami komoly fejtörést okoz a jegybankoknak, ráadásul mind a nemzetközi, mind a hazai inflációs kockázati tényezők inkább felfelé mutatnak.

A mostani kedvező inflációs trend leginkább az élelmiszerárak minimális elmozdulásának és az energiahordozóknál (háztartási energia és üzemanyagok) tapasztalt jelentős deflációnak tudható be, miközben a szolgáltatószektor esetében az átárazás mértéke jócskán meghaladta a historikus átlagot. Utóbbit nem számítva már rég a jegybanki inflációs cél alatt alakulna a hazai pénzromlási ütem mértéke, azonban a még mindig 10 százalékhoz közeli szolgáltatásinfláció továbbra is igen „ragadósnak” tűnik. Ezt csak részben magyarázzák a nagy szolgáltató vállalatok visszatekintő árazásai (az előző évi inflációhoz igazították az idei áremeléseket), ugyanis szinte a teljes szektorban tapasztalható a széles körű árnyomás.

Ennek több oka és magyarázata is van:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.